A válságok színfalai mögött - 2007-2009. évi és a koronavírus járvány által kiváltott válság néhány kérdése a viselkedési közgazdaságtan szemszögéből - azonosságok és különbségek

Kelemen Flóra Mária (2020) A válságok színfalai mögött - 2007-2009. évi és a koronavírus járvány által kiváltott válság néhány kérdése a viselkedési közgazdaságtan szemszögéből - azonosságok és különbségek. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of KelemenFlora_Szakdolgozat.pdf]
Előnézet
PDF
KelemenFlora_Szakdolgozat.pdf

Download (671kB) | Előnézet
[thumbnail of Nyilatkozat_nyilvánossátételről_KelemenFlóra.pdf] PDF
Nyilatkozat_nyilvánossátételről_KelemenFlóra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (321kB)
[thumbnail of BA_TO_Kelemen_Flóra_IP2X05.pdf]
Előnézet
PDF
BA_TO_Kelemen_Flóra_IP2X05.pdf

Download (178kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a pénzügyi-gazdasági válság, amely középpontjában a 2007 és 2009 közötti nemzetközi válság, és a koronavírus-járvány által kiváltott jelenlegi válság áll. Dolgozatom célja annak a feltérképezése, hogy az egyén mely tulajdonságai, tágabb értelemben a fogyasztók és a termelők milyen típusú döntései járultak hozzá a két válság kialakulásához és lefolyásához. A dolgozatban alkalmazott kutatási módszer kvalitatív elemzés, azon belül irodalomkutatás és -feldolgozás volt. Ennek keretében a válságokra, illetve a viselkedési közgazdaságtan releváns forrásaira vonatkozó szakirodalmi forrásokat gyűjtöttem össze, dolgoztam fel, rendszereztem és alkalmaztam a két válságra ahhoz, hogy következtetéseket tudjak levonni belőlük. A kutatásban mind indukciós, mind dedukciós módszereket alkalmaztam.  Az indukció során, Latané és Darley kísérletét elemeztem a 2007-2009. évi válságnak megfeleltetve. Azt vizsgáltam, milyen okokra vezethető vissza az emberek olykor önérdekükkel ellentétes magatartása. A tényeket vizsgálva a jelenségről hipotéziseket alkottam, mely szerint a folyamatban az információ hiány következtében felerősödik az emberek egymást befolyásoló attitűdje, illetve jelentőséget tulajdonítottam a manipulációnak, majd a kapitalista piac és Minsky válságmodelljében helyeztem el a két tényezőt. Dedukciós módszer segítségével megerősítettem vagy megcáfoltam szerepet játszottak-e az említett elemek a két válság során. Arra a megállapításra jutottam, hogy mind a 2007-ben kezdődő hitelválság, mind a koronavírus okozta válság során közrejátszott manipulációs hatás. Habár különbözőképpen. A 2007-2009. évi válság során főként annak kialakulásában tulajdonítottam jelentőséget ezen hatásnak, a koronavírus okozta válság során annak mélyítése, illetve időtartamára vonatkozóan. Megállapítottam, hogy nem pusztán az információhiány következménye, hogy az emberek mások döntéseiben olykor jobban bíznak. Továbbá a két válságot vizsgálva dedukciós módszerek segítségével arra jutottam, hogy a 2007-ben kezdődő válság kialakulásában fontos szerepet játszott az emberek egymást befolyásoló attitűdje, amely nem pusztán az információhiánynak tudható be. Azonban a koronavírus okozta válság során annak hiánya befolyással lehet a recesszió mélyítésére, és időtartamára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gazdasági válság(ok), globális válság, koronavírus, pénzügyi válság, viselkedésközgazdaságtan
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:36
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:36
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/28960 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/28960

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet