Bagod község Önkormányzata költségvetésének tervezése és gazdálkodásának vizsgálata a 2014-2016. években

Ágh Viktória (2017) Bagod község Önkormányzata költségvetésének tervezése és gazdálkodásának vizsgálata a 2014-2016. években. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of ágh_viktória_2017jún_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
ágh_viktória_2017jún_publikus.pdf

Download (2MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A mai rohanó világban a pénz központi szerephez jut életünkben. Az ezzel kapcsolatos témák aktualitása tagadhatatlan. Dolgozatomban Bagod község Önkormányzatának bemutatását választottam, költségvetési tervezésének és gazdálkodásának tekintetében a 2014-2016. években. A záró dolgozatom az államháztartás önkormányzati alrendszerének bemutatásával kezdtem, majd a költségvetéshez kapcsolódó jogszabályok áttekintésével folytattam. A két legfontosabb jogszabály a költségvetés tekintetében az Áht. és a Mötv. ide vonatkozó rendelkezései, de ezeken kívül az önkormányzatok rendelkeznek még saját, belső szabályzatokkal is. A jogszabályok áttekintését követően a költségvetés tervezési folyamatát mutattam be a helyi önkormányzatok vonatkozásában. Bagod község rövid bemutatása után a 2014-2016. évek költségvetési rendeleteit vizsgáltam. A bevételi előirányzatokból megállapítottam, hogy a község vezetése folyamatosan figyelemmel kíséri azokat a lehetőséget, amelyek a lakókörnyezetet modernebbé, korszerűbbé, környezettudatosabbá teszik. Bagod község gyakran és sikerrel vesz részt többek között a Környezet és Energia Operatív Program Pályázatokon (KEOP). Fontos még kiemelni, hogy a gyermekek ellátására és étkeztetésére fordítandó támogatások összege évről-évre növekedett, amelynek oka, hogy egyrészt egyre több fiatal család választja Bagodot lakóhelyéül, másrészt növekedett a nagycsaládos, illetve a hátrányos helyzetű gyermekek száma, akik a közétkeztetésben kedvezményt élveznek. A bevételek tekintetében határozottan pozitívumnak tekinthető, hogy az Önkormányzat a vizsgált évek során nem tervezett hitelfelvételt, illetve mivel az elmúlt 25 év során nem halmozott fel a község tartozást, egy vissza nem térítendő állami támogatást kaptunk. A támogatásból egy régóta tervezett járda térkövesítés valósult meg. A kiadási előirányzatokat vizsgálva megállapítható, hogy a felhalmozási költségvetés aránya itt is jelentős, hiszen az Önkormányzat olyan pályázatokon is nyert támogatást, amelyekre nem kapott 100%-os támogatottságot és ebben az esetben a felhalmozási költségvetésből kellett fedeznie a fennmaradó részt. A mai gazdasági viszonyok között elmondható, hogy egy fejlődő, erőforrásaival jól gazdálkodó községről beszélünk, ahol megvalósul az, hogy a bevételek aránya magasabb a kiadásoknál.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr Csanádi Ágnes
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai docens

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: költségvetés, önkormányzat , önkormányzat, települési, helyi önkormányzat, zárszámadás, önkormányzati gazdálkodás, Bagod
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2017. Jún. 12. 12:24
Utolsó módosítás: 2017. Jún. 12. 12:24
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/12596

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet