A fenntartható fogyasztás lehetőségei

Younes Zaki (2020) A fenntartható fogyasztás lehetőségei. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of szakdoga1.3.pdf]
Előnézet
PDF
szakdoga1.3.pdf

Download (650kB) | Előnézet
[thumbnail of nyilatkozat.pdf] PDF
nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (519kB)
[thumbnail of absztrakt.pdf]
Előnézet
PDF
absztrakt.pdf

Download (118kB) | Előnézet
[thumbnail of temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus.pdf]
Előnézet
PDF
temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus.pdf

Download (239kB) | Előnézet
[thumbnail of ÖSSZEFOGLALÁS.pdf]
Előnézet
PDF
ÖSSZEFOGLALÁS.pdf

Download (46kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Bevezetés: A jelenlegi társadalmi-gazdasági folyamatok fenntarthatatlansága, potenciálisan önpusztító jellege a közvélemény és a környezeti problémakörrel foglalkozó kutatók körében napjainkra egyaránt tudatosult. Immár tudományos tény, hogy e folyamatok már a közeli jövőben beszűkíthetik a jövőbeni társadalmigazdasági választási lehetőségeket. E tendenciák kapcsán hangsúlyt kap a fejlett országok – köztük hazánk – állampolgárai részéről a jelenlegi fenntarthatatlan életmód megváltoztatásának szükségessége. Célkitűzés: Szakdolgozatom témája a fenntartható fogyasztás volt. A dolgozatom célkitűzése volt, hogy megvizsgáljam, a különböző paraméterek mentén (iskolai végzettség, jövedelem, stb.) kialakított csoportra mennyire jellemző az ökológiai lábnyomot jelentősen növelő feldolgozott és nem feldolgozott hústermékek fogyasztása. Szintén célom volt megvizsgálni, hogy az előbb említett tényezők alapján kialakított csoportok között milyen különbségek érhetőek tetten a környezettudatos tevékenységek esetében, melyik csoportra a leginkább és melyikre a legkevésbé jellemző ilyen tevékenységek végzése. Szintén célom megvizsgálni, hogy a kialakított csoportok környezettudatos hulladékgyűjtési szokásaiban milyen különbségek érhetőek tetten. A fentieken kívül munkám céljai közé tartozott megvizsgálni, jövedelmük mekkora részét költik a fogyasztók a környezetre káros hústermékek fogyasztására. Munkám elkészítéséhez primer és szekunder kutatást is végzek. Szekunder kutatásom során a releváns szakirodalmakat dolgoztam fel, olyan témákat érintettem, mint a fenntarthatatlan folyamatok, az ökológiai lábnyom és a környezettudatos fogyasztó magatartás.   Anyag és módszer:  Saját kutatásom egy kérdőíves kutatás volt. A kérdéssor kéréseit és tételeit a szakirodalmak alapján állítottam össze. A kutatást online bonyolítottam le, a kérdéssort a Google Űrlapok funkciójának segítségével hoztam létre, az elkészült kérdőívet pedig a közösségi média online felületein osztottam meg. Az adatok gyűjtésében szintén a Google űrlapok funkciója segített, az adatok elemzését pedig a Microsoft Office Excel programjával végeztem.   Eredmények: Termék vásárlásánál fontos szempontok: A minőség a legfontosabb Húsfogyasztás: A kutatásban résztvevő válaszadóknak a többsége (61,07%) az élelmiszerekre költött kiadásoknak megközelítőleg 11-30%-át költi húsfélékre Feldolgozott hústermék fogyasztása: A vizsgálatban résztvevők között azoknak volt a legnagyobb az aránya, akik hetente többször is fogyasztanak feldolgozott hústerméket (48,32%). Nem feldolgozott hústermékek fogyasztása: A férfiak és nők esetében is azok voltak a legtöbben, akik hetente többször is fogyasztanak nem feldolgozott hústermékeket, a férfiaknak az 57,78%-a, a nőknek pedig a 65,52%-a. Környezettudatos tevékenységek: Az eredmények szerint a vizsgált tevékenységek közül a kutatásban résztvevőkre összességében az a legjellemzőbb, hogy odafigyelnek arra, hogy energiatakarékos háztartási gépet, izzót vásároljanak, ugyanis az erre leadott értékelések átlaga 3,53 volt. Környezettudatos hulladékgyűjtési szokások: A hulladékgyűjtésre vonatkozó állítások esetében a ,, A háztartásomban összegyűlő PET palackot külön erre a célra kialakított tárolóba dobom.” tétel érte el a legmagasabb átlagot, 4,1 pontot.   Következtetés: A vizsgálat alapján azt lehet mondani, hogy a kitöltőkre összességében inkább jellemzőek a környezettudatos tevékenységek és a környezetbarát hulladékgyűjtési szokások. Különböző tényezők szerint csoportosítva azonban vannak különbségek. Lakóhely, iskolai végzettség, jövedelem és nem szerint vizsgálva is lehet találni olyan csoportokat, amelyekre bizonyos tevékenységek kevésbé

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Üzleti Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hauber György
Belső
főiskolai docens, Üzleti Gazdaságtan Tanszék, PSZK
Pohlmüller Imre
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerfogyasztás, fenntartható fogyasztás, fenntarthatóság, fogyasztás, húsfogyasztás, ökológia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:36
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:36
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/28963 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/28963 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/28963 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/28963

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet