A válságok színfalai mögött - 2007-2009. évi és a koronavírus járvány által kiváltott válság néhány kérdése a viselkedési közgazdaságtan szemszögéből - azonosságok és különbségek

Kelemen Flóra Mária (2020) A válságok színfalai mögött - 2007-2009. évi és a koronavírus járvány által kiváltott válság néhány kérdése a viselkedési közgazdaságtan szemszögéből - azonosságok és különbségek. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of KelemenFlora_Szakdolgozat.pdf]
Előnézet
PDF
KelemenFlora_Szakdolgozat.pdf

Download (671kB) | Előnézet
[thumbnail of Nyilatkozat_nyilvánossátételről_KelemenFlóra.pdf] PDF
Nyilatkozat_nyilvánossátételről_KelemenFlóra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (321kB)
[thumbnail of BA_TO_Kelemen_Flóra_IP2X05.pdf]
Előnézet
PDF
BA_TO_Kelemen_Flóra_IP2X05.pdf

Download (178kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a pénzügyi-gazdasági válság, amely középpontjában a 2007 és 2009 közötti nemzetközi válság, és a koronavírus-járvány által kiváltott jelenlegi válság áll. Dolgozatom célja annak a feltérképezése, hogy az egyén mely tulajdonságai, tágabb értelemben a fogyasztók és a termelők milyen típusú döntései járultak hozzá a két válság kialakulásához és lefolyásához. A dolgozatban alkalmazott kutatási módszer kvalitatív elemzés, azon belül irodalomkutatás és -feldolgozás volt. Ennek keretében a válságokra, illetve a viselkedési közgazdaságtan releváns forrásaira vonatkozó szakirodalmi forrásokat gyűjtöttem össze, dolgoztam fel, rendszereztem és alkalmaztam a két válságra ahhoz, hogy következtetéseket tudjak levonni belőlük. A kutatásban mind indukciós, mind dedukciós módszereket alkalmaztam.  Az indukció során, Latané és Darley kísérletét elemeztem a 2007-2009. évi válságnak megfeleltetve. Azt vizsgáltam, milyen okokra vezethető vissza az emberek olykor önérdekükkel ellentétes magatartása. A tényeket vizsgálva a jelenségről hipotéziseket alkottam, mely szerint a folyamatban az információ hiány következtében felerősödik az emberek egymást befolyásoló attitűdje, illetve jelentőséget tulajdonítottam a manipulációnak, majd a kapitalista piac és Minsky válságmodelljében helyeztem el a két tényezőt. Dedukciós módszer segítségével megerősítettem vagy megcáfoltam szerepet játszottak-e az említett elemek a két válság során. Arra a megállapításra jutottam, hogy mind a 2007-ben kezdődő hitelválság, mind a koronavírus okozta válság során közrejátszott manipulációs hatás. Habár különbözőképpen. A 2007-2009. évi válság során főként annak kialakulásában tulajdonítottam jelentőséget ezen hatásnak, a koronavírus okozta válság során annak mélyítése, illetve időtartamára vonatkozóan. Megállapítottam, hogy nem pusztán az információhiány következménye, hogy az emberek mások döntéseiben olykor jobban bíznak. Továbbá a két válságot vizsgálva dedukciós módszerek segítségével arra jutottam, hogy a 2007-ben kezdődő válság kialakulásában fontos szerepet játszott az emberek egymást befolyásoló attitűdje, amely nem pusztán az információhiánynak tudható be. Azonban a koronavírus okozta válság során annak hiánya befolyással lehet a recesszió mélyítésére, és időtartamára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr.habil. Losoncz Miklós
Belső
egyetemi tanár, Pénzügy Tanszék, PSZK
Tomcsányi Zita
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gazdasági válság(ok), globális válság, koronavírus, pénzügyi válság, viselkedésközgazdaságtan
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:36
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:36
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/28960 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/28960

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet