Bagod község Önkormányzata költségvetésének tervezése és gazdálkodásának vizsgálata a 2014-2016. években

Ágh Viktória (2017) Bagod község Önkormányzata költségvetésének tervezése és gazdálkodásának vizsgálata a 2014-2016. években. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[thumbnail of ágh_viktória_2017jún_publikus.pdf]
Preview
PDF
ágh_viktória_2017jún_publikus.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

A mai rohanó világban a pénz központi szerephez jut életünkben. Az ezzel kapcsolatos témák aktualitása tagadhatatlan. Dolgozatomban Bagod község Önkormányzatának bemutatását választottam, költségvetési tervezésének és gazdálkodásának tekintetében a 2014-2016. években. A záró dolgozatom az államháztartás önkormányzati alrendszerének bemutatásával kezdtem, majd a költségvetéshez kapcsolódó jogszabályok áttekintésével folytattam. A két legfontosabb jogszabály a költségvetés tekintetében az Áht. és a Mötv. ide vonatkozó rendelkezései, de ezeken kívül az önkormányzatok rendelkeznek még saját, belső szabályzatokkal is. A jogszabályok áttekintését követően a költségvetés tervezési folyamatát mutattam be a helyi önkormányzatok vonatkozásában. Bagod község rövid bemutatása után a 2014-2016. évek költségvetési rendeleteit vizsgáltam. A bevételi előirányzatokból megállapítottam, hogy a község vezetése folyamatosan figyelemmel kíséri azokat a lehetőséget, amelyek a lakókörnyezetet modernebbé, korszerűbbé, környezettudatosabbá teszik. Bagod község gyakran és sikerrel vesz részt többek között a Környezet és Energia Operatív Program Pályázatokon (KEOP). Fontos még kiemelni, hogy a gyermekek ellátására és étkeztetésére fordítandó támogatások összege évről-évre növekedett, amelynek oka, hogy egyrészt egyre több fiatal család választja Bagodot lakóhelyéül, másrészt növekedett a nagycsaládos, illetve a hátrányos helyzetű gyermekek száma, akik a közétkeztetésben kedvezményt élveznek. A bevételek tekintetében határozottan pozitívumnak tekinthető, hogy az Önkormányzat a vizsgált évek során nem tervezett hitelfelvételt, illetve mivel az elmúlt 25 év során nem halmozott fel a község tartozást, egy vissza nem térítendő állami támogatást kaptunk. A támogatásból egy régóta tervezett járda térkövesítés valósult meg. A kiadási előirányzatokat vizsgálva megállapítható, hogy a felhalmozási költségvetés aránya itt is jelentős, hiszen az Önkormányzat olyan pályázatokon is nyert támogatást, amelyekre nem kapott 100%-os támogatottságot és ebben az esetben a felhalmozási költségvetésből kellett fedeznie a fennmaradó részt. A mai gazdasági viszonyok között elmondható, hogy egy fejlődő, erőforrásaival jól gazdálkodó községről beszélünk, ahol megvalósul az, hogy a bevételek aránya magasabb a kiadásoknál.

Institution

Budapest Business School

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Pénzügy és számvitel

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Dr Csanádi Ágnes
UNSPECIFIED
főiskolai docens

Item Type: Final paper
Uncontrolled Keywords: költségvetés, önkormányzat , önkormányzat, települési, helyi önkormányzat, zárszámadás, önkormányzati gazdálkodás, Bagod
Depositing User: Szabó G. Tibor
Date Deposited: 2017. Jun. 12. 12:24
Last Modified: 2017. Jun. 12. 12:24
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/12596

Actions (login required)

View Item View Item