Blága Dominika (2025) A magyar fogyasztók egészségmagatartása és a genetikai alapú táplálkozás iránti attitűdjei. Külkereskedelmi Kar.
Előnézet |
PDF
Blága Dominika szakdolgozat (2).pdf Download (5MB) | Előnézet |
![]() |
PDF
Nyilatkozaaaaat.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
![]() |
PDF
biralat_Blaga_Dominika_MM_kulsos_biralo conv.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (177kB) |
![]() |
PDF
Blága Dominika bírálat.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (470kB) |
Absztrakt (kivonat)
A dolgozatban a magyar fogyasztók egészségtudatos attitűdjeit és a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások, különös tekintettel a nutrigenomikai genetikai teszt iránti fogadókészségét vizsgáltam. Ennek jelentősége a civilizációs betegségek rohamos elterjedéséből fakad. A kutatás feltárta, hogy bár a megkérdezettek szignifikánsan magas szintű egészségtudatosságról számoltak be önértékelésük alapján, jelentős eltérések mutatkoztak az elsajátított elméleti ismeretek és a ténylegesen alkalmazott egészségvédő magatartásformák között. A nutrigenomika, mint a táplálkozás és a genetikai állomány interakcióját vizsgáló tudományterület, a válaszadók körében még korlátozott ismertséggel bírt, ugyanakkor a betegségmegelőzés és az egészségoptimalizálás területén kínált potenciálja figyelemre méltó érdeklődést generált, azonban releváns aggályok is megfogalmazódtak a módszer megbízhatóságával és az adatvédelemmel kapcsolatban. Ezzel szemben a személyre szabott étrend koncepciója szélesebb körű ismertségnek örvendett. A tanulmány eredményei rávilágítanak a célzott, tudományosan megalapozott tájékoztatási stratégiák, a hiteles információforrások hozzáférhetőségének biztosítása, valamint a lakosság tudatosságának növelése iránti szükségességre a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások szélesebb körű elterjedésének elősegítése érdekében.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Marketing Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | betegségmegelőzés, egészséges életmód, egészséges táplálkozás, nutrigenomika, személyre szabott táplálkozás |
SWORD Depositor: | User Archive |
Felhasználói azonosító szám (ID): | User Archive |
Rekord készítés dátuma: | 2025. Szep. 23. 12:56 |
Utolsó módosítás: | 2025. Szep. 23. 12:56 |
URI: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/58102 |
Actions (login required)
![]() |
Tétel nézet |