A magyar fogyasztók egészségmagatartása és a genetikai alapú táplálkozás iránti attitűdjei

Blága Dominika (2025) A magyar fogyasztók egészségmagatartása és a genetikai alapú táplálkozás iránti attitűdjei. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Blága Dominika szakdolgozat (2).pdf]
Előnézet
PDF
Blága Dominika szakdolgozat (2).pdf

Download (5MB) | Előnézet
[thumbnail of Nyilatkozaaaaat.pdf] PDF
Nyilatkozaaaaat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of biralat_Blaga_Dominika_MM_kulsos_biralo conv.pdf] PDF
biralat_Blaga_Dominika_MM_kulsos_biralo conv.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (177kB)
[thumbnail of Blága Dominika bírálat.pdf] PDF
Blága Dominika bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (470kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatban a magyar fogyasztók egészségtudatos attitűdjeit és a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások, különös tekintettel a nutrigenomikai genetikai teszt iránti fogadókészségét vizsgáltam. Ennek jelentősége a civilizációs betegségek rohamos elterjedéséből fakad. A kutatás feltárta, hogy bár a megkérdezettek szignifikánsan magas szintű egészségtudatosságról számoltak be önértékelésük alapján, jelentős eltérések mutatkoztak az elsajátított elméleti ismeretek és a ténylegesen alkalmazott egészségvédő magatartásformák között. A nutrigenomika, mint a táplálkozás és a genetikai állomány interakcióját vizsgáló tudományterület, a válaszadók körében még korlátozott ismertséggel bírt, ugyanakkor a betegségmegelőzés és az egészségoptimalizálás területén kínált potenciálja figyelemre méltó érdeklődést generált, azonban releváns aggályok is megfogalmazódtak a módszer megbízhatóságával és az adatvédelemmel kapcsolatban. Ezzel szemben a személyre szabott étrend koncepciója szélesebb körű ismertségnek örvendett. A tanulmány eredményei rávilágítanak a célzott, tudományosan megalapozott tájékoztatási stratégiák, a hiteles információforrások hozzáférhetőségének biztosítása, valamint a lakosság tudatosságának növelése iránti szükségességre a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások szélesebb körű elterjedésének elősegítése érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: betegségmegelőzés, egészséges életmód, egészséges táplálkozás, nutrigenomika, személyre szabott táplálkozás
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Szep. 23. 12:56
Utolsó módosítás: 2025. Szep. 23. 12:56
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/58102

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet