A koronavírus hatásai a budapesti éttermekre, valamint marketingtevékenységük a kialakult helyzet következtében

Bodnár Bernadett (2021) A koronavírus hatásai a budapesti éttermekre, valamint marketingtevékenységük a kialakult helyzet következtében. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat - Bodnár Bernadett.pdf]
Előnézet
PDF
Szakdolgozat - Bodnár Bernadett.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-n.pdf] PDF
nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-n.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (196kB)

Absztrakt (kivonat)

A 2019 decemberében Kínában elinduló, majd váratlanul világjárvánnyá nőtt, emberi életeket és hatalmas költségeket követelő Covid-19 néven ismert vírus olyan maradandó vagy hosszan tartó károkat okozott az egész világon, melyeknek rengeteg idő kell, hogy visszaálljanak a válság előtti időszakra. Hetek alatt elnyelte a világot emberek millióinak egészségét és életét fenyegetve, ennek következtében pedig a legtöbb ország vendéglátó és turisztikai tevékenysége gyakorlatilag leállt, néhány nemzetközi országban pedig a belföldi utazások is megszűntek. A légi és vízi utazások különösképpen fokozták a pandémia terjedését és globális szintű terjedésének is ez az egyik fő oka. Az utazáshoz, valamint a vendéglátó és turisztikai szolgáltatások igénybevételéhez való jogot példátlan módon korlátozták és ennek eredményeképpen egy hatalmas gazdasági krízis tört ki, főleg miután bevezették a részleges, illetve teljes lezárásokat.A WHO (World Health Organisation) hivatalos adata szerint, szakdolgozatom írásakor az igazolt koronavírussal fertőzött esetek száma meghaladta a 144 milliót, a halálozások száma pedig a 3 milliót (WHO, 2021). Ugyan volt már egy világszintű globális járvány, a rendkívül súlyos légzési szindróma, a SARS nevezetű betegség, amely szintén egészségügyi válsággá nőtte ki magát 2008-ra mély nyomokat hagyva a turizmusiparban, mégis teljesen más a mostani helyzet, hiszen eddig még nem fordultak elő világszerte bevezetett kötelező lezárások (Chen, Jang, & Kim, 2007).Szakdolgozatom témaválasztásának indoka részben az aktualitása is, hiszen a világot több, mint egy éve hátráltató helyzetről, véleményem szerint fontos és hasznos kutatni, információt szerezni, valamint esetleges megoldások után vizsgálódni a már felmerült, megismert problémákra. Kutatásaim alapján és meglátásom szerint a turizmus és a vendéglátóipar került a legrosszabb helyzetbe és emiatt szorulnak a legnagyobb segítségre. Diplomamunkám egészében azt vizsgálom, hogy a pandémia hogyan, illetve mennyire befolyásolta az budapesti éttermek működését.Célom a feldolgozható adatok gyűjtése és a lényeges információk kifejtése a fővárosi éttermek helyzeteiről, valamint marketingtevékenységükről a kialakult állapot kapcsán. Ezekhez nemzetközi és hazai adatokat is segítségül hívok, szekunder kutatásom mellett pedig primer kutatásom mélyinterjút és statisztikai adatokat is tartalmaz.Kutatási célom a felmerülő kérdések kifejtése mellett az, hogy egy teljes körű képet szerezzek az éttermek hátrányos helyzeteiről és kihívásairól, nem csak a jelenlegi, hanem a pandémiát követő állapotról is. Ezen kívül, habár elég bonyolult és sokrétű problémáról van szó, ennek ellenére mégis módomban áll esetleges megoldásokat és javaslatokat tenni a helyzet kiküszöbölése érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: étterem, koronavírus-járvány (COVID-19), marketing, turizmus, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 08:36
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 08:36
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/35866

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet