Lakáscélú állami támogatások igénylésének folyamata az OTP Bank Nyrt. gyakorlatában

Magyar Zsófia (2019) Lakáscélú állami támogatások igénylésének folyamata az OTP Bank Nyrt. gyakorlatában. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of magyar_zsófia_2019máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
magyar_zsófia_2019máj_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A lakáshoz jutás kérdése mindig is központi szerepet játszott az emberek életében, mondhatni az alapvető szükségletek közé tartozik. Európa más fejlett országaihoz hasonlóan, Magyarországon is egyre nagyobb az igény saját lakás vagy ház tulajdonlására, amit lehetőségeink szerint igyekszünk kielégíteni. Ezt felismerve a mindenkori kormányokhoz hasonlóan, a Magyar Állam is nagy hangsúlyt fektet a lakáspolitikára, mint a jóléti rendszer egyik elemére, mely által támogatják az állampolgárokat lakáscéljaik megvalósításában. A lakásügy egy eléggé széleskörű és összetett kérdés, amely összefonódik számos egyéb más területtel is egy-egy ország esetében. Ezen oknál fogva a hatóságok a lakást nem csak a piacra bízzák, hanem különböző eszközökkel célszerűen beavatkoznak annak érdekében, hogy irányt mutassanak, ezáltal egybeformálják az egész rendszert. Politikai/társadalmi berendezkedéstől függetlenül a lakásügy valamennyi ország kiemelt feladatai közé tartozik. Ez egy olyan komplex intézkedési rendszer, amely a rendelkezésre álló lehetőségek ismeretében tudja kezelni az olyan jellegű problémákat, mint a lakásállomány állandó megújítása, annak bővítése, állagának megóvása és az igényekhez történő rugalmas alkalmazkodása, valamint a lakásmobilitás biztosítása. Értekezésemben a hazai általános lakáspolitikai eszközöket és a lakáshelyzetet vizsgáltam meg. Átfogóan és röviden ismertettem a hazai lakáspolitika korszakait, jellemzőit, valamint részletesen foglalkoztam három lakáscélú állami támogatási formával: a Családok Otthonteremtési Kedvezményével, az Áfa visszatérítéssel és az Akadálymentesítési támogatással. Röviden bemutattam gyakorlati helyem, az OTP Bank történetét és működését, illetve egy fiktív példán keresztül részletesen szemléltettem, hogy a Bank gyakorlatában miként zajlik egy CSOK támogatás folyamata, az igény benyújtásától a vállalt kötelezettségek számonkéréséig. A jelenleg igénybe vehető lakáscélú állami támogatások sok család lakásvásárlási céljához nyújthatnak megoldást, hiszen ha a meghatározott feltételeket teljesítik, akkor ezeket az állami juttatásokat nem kell visszafizetni. Ezáltal több milliós nagyságrendű összegekhez is hozzájuthatnak az igénylők. Gyengeségét abban látom, hogy e feltételeket olykor nem könnyű teljesíteni, illetve többségében valamilyen hitel konstrukció is szükséges az ingatlan árának megtérítéséhez. Ez az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező állampolgárok, valamint vidéki ingatlanok esetében komoly megterhelést jelenthet. Júliustól várható a feltételek kedvezőbb módosítása, lazítása. Véleményem szerint a kormány az évek során jobban felmérte a hazai lakásárakat, valamint figyelembe vette, hogy nagyobb kereslet van a használt lakásokra, mint az újakra. A módosítások bevezetésével az ország legtöbb vidéki városában megvalósulhatnak a gyermekes, vagy gyermeket vállalók lakáscéljai, pusztán az állami támogatás összegéből. Azonban az ingatlan árak egekbe szőkése egy újabb válságot idézhet elő az ingatlan piacon.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Némethné Czaller Zsuzsanna
Belső
Mestertanár
Tóth Renáta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: állami támogatás, OTP Bank, lakáscélú támogatás, vissza nem térítendő támogatás, családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2019. Máj. 20. 16:47
Utolsó módosítás: 2019. Máj. 20. 16:47
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/22652

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet