Az élelmiszerinfláció hatása a magyarországi egyetemi hallgatókra nézve a 2020-as koronavírus válság kezdetétől napjainkig

Bankó Anna Petra (2024) Az élelmiszerinfláció hatása a magyarországi egyetemi hallgatókra nézve a 2020-as koronavírus válság kezdetétől napjainkig. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Bankó Anna_szakdolgozat.pdf]
Előnézet
PDF
Bankó Anna_szakdolgozat.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-nyilvanos-bankoannapetra.pdf] PDF
nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-nyilvanos-bankoannapetra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (324kB)
[thumbnail of Bankó Anna.pdf] PDF
Bankó Anna.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (269kB)
[thumbnail of Bírálat_jav.pdf] PDF
Bírálat_jav.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (217kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja, hogy megértsük az infláció, különösen az élelmiszerinfláció hatását a hallgatók körében. A vizsgálat során arra törekedtem, hogy feltárjam az áremelkedés érzékelését, valamint annak hatását a vásárlási szokásokra és preferenciákra. A kutatás során különös figyelmet fordítottam a még tanulmányaikat be nem fejező, fiatal hallgatók véleményére és tapasztalataira, hiszen ők különösen érzékenyek lehetnek az árváltozásokra. Az online kérdőív segítségével végzett kutatás eredményei alapján három fő hipotézist fogadtam el, míg kettőt utasítottam el. Elfogadtam, hogy a hallgatók érzékelik az áremelkedést, preferálják a boltok saját márkás termékeit, valamint azt is, hogy a spórolás érdekében igénybe veszik az akciókat és az üzletláncok alkalmazásait is. Azonban elutasítottam azt a hipotézist, hogy az árnövekedés minden boltban egyenletesen érzékelhető lett volna, illetve, hogy a racionálisnak tartott fogyasztók valóban változtatnának vásárlási szokásaikon az árnövekedés hatására. Összességében elmondható, hogy a témával fontos és kell is foglalkozni annak érdekében, hogy a hasonló helyzeteket a jövőben esetlegesen egy jobb módszerrel tudjuk kezelni, amivel talán csökkenthető, vagy akár elkerülhető a szakdolgozatomban említett probléma. Továbbá érdemes lehet az általam vizsgált csoport megváltozó szokásait is figyelemmel követni, hiszen ahogy belépnek a munkaerőpiacra és egyre több elkölthető jövedelmük lesz, a megváltozott szokásaik nagyobb érdeklődésre adhatnak okot a különböző piaci szereplők, mint például az élelmiszerláncok, számára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Társadalomtudományi Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerinfláció, fogyasztói magatartás, hallgatók, infláció, koronavírus-járvány (COVID-19)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:40
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:40
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/56250

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet