Veszélyes áruk légi úton történő exportálása a cargo-partner Kft.-nél

Bíró Terézia Dzsenifer (2023) Veszélyes áruk légi úton történő exportálása a cargo-partner Kft.-nél. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Veszélyes áruk exportálása légi úton a cargo partner kftnél végleges.pdf]
Előnézet
PDF
Veszélyes áruk exportálása légi úton a cargo partner kftnél végleges.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of státuszról nyilatkozat.pdf] PDF
státuszról nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (500kB)
[thumbnail of Bírálat-Bíró Terézia Dzsenifer-2023.pdf] PDF
Bírálat-Bíró Terézia Dzsenifer-2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (233kB)
[thumbnail of Bíró Dzsenifer szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2023.pdf] PDF
Bíró Dzsenifer szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (117kB)

Absztrakt (kivonat)

Manapság egyre elterjedtebb afuvarozási ágak közül a légi ágazat. Folyamatosan növekvő tendenciát mutatköszönhetően a világgazdaság fejlődésének és az egyre nagyobb igényeknek.Legnagyobb előnye az ágazatnak a gyorsaság, továbbá segítségével távoli piacokatérhetnek el a vállalatok. A világ felgyorsulásának köszönhetően egyre inkábbmegfizetik a magasabb költségvonzattal járó légi fuvarozást, hogy le tudjákcsökkenteni a szállítás idejét, illetve ki tudják védeni a lopásveszélyt és arongálódást a magasabb értékű és speciális áruk esetén. A termelési költségekvisszaszorítása érdekében rengeteg iparág választotta azt a stratégiát, hogygyáraik egy részét fejlődő országokba telepítette. Gyakran több ezerkilométerre található egy-egy alkatrész gyártása a végső összeszereléspontjától.Egy szállítmányozó cégnél dolgozom,mint légi operátor, így munkám során megtapasztalhattam, hogyan zajlik aveszélyes áruk exportálása különböző desztinációkra és mikre kell figyelniegyes légitársaságoknál.Dolgozatomban először szeretnémismertetni magát a vállalatot, ahol dolgozom. Bemutatom a cég történetét akezdetektől, hogyan terjeszkedett a világban és hol tart most, milyenmegoldásokat nyújt különböző fuvarozási ágazatokban.A továbbiakban kitérek majd a légi árufuvarozásraáltalánosságban. Az előnyei és hátrányai szemléltetéséhez egy SWOT elemzéstkészítek el. Bemutatom a legfontosabb szabályozó szerveket és egyezményeket,hogy rávilágítást nyújtsak, miért az egyik legszigorúbban rendszerezett ágazat.Továbbá ismertetem az áruszállító repülőgépek típusait.A következő fejezetben kitérek aveszélyes anyagok légi úton történő szállítására, kezdve azzal, hogy mitsorolnak be ide és hogyan osztályozzák ezeket az anyagokat. Bemutatom milyenmódon oszlik meg a felelősségvállalás a tételek kezelésénél és milyen vizsgaszükséges ahhoz, hogy ezekkel az anyagokkal dolgozhassanak. Különösen alítiumot tartalmazó akkumulátorok szállítására térek ki, hogyan azonosítjákezeket és milyen csoportokba vannak sorolva. A továbbiakban ismertetem milyenszigorú előírások vonatkoznak a megfelelő csomagolás, címkézés és a kértokmányok meglétére, illetve az áruk kezelésére. Majd rátérek az általunklegtöbbet használt légitársaságok speciális követelményeire és kitételeire alítium akkumulátorok kapcsán.Az utolsó fejezetben egyrészrőlbemutatom a teljes export folyamatot a cégnél másfelől pedig példákat mutatokarra, milyen nehézségekbe ütközünk a mindennapi munkánk során, amikor aküldemények veszélyes anyagot tartalmaznak. Mik azok a tényezők, melyekenjavítani lehetne, hogy a jövőben ne okozzanak nehézségeket. Továbbá bemutatomazt is, hogyan sikerült javítani idén egy több éve meglévő veszélyes árukszállítására vonatkozó ajánlatunkon.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Marosán Bence Péter
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK
Pauer Anna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Cargo-Partner Kft., IATA DGR, légi fuvarozás, lítium akkumulátor, nemzetközi árufuvarozás, szállítmányozás, UN3090, UN3091, UN3480, UN3481, veszélyes áru
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Szep. 07. 14:27
Utolsó módosítás: 2023. Szep. 07. 14:27
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/47306

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet