Az olasz gazdaság nemzetközi illeszkedése: külkereskedelem; globális értékláncok; külföldi közvetlentőke-befektetések, különös tekintettel a textilruházati iparra

Kohulák Dorina Dalma (2022) Az olasz gazdaság nemzetközi illeszkedése: külkereskedelem; globális értékláncok; külföldi közvetlentőke-befektetések, különös tekintettel a textilruházati iparra. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Diplomadolgozat_KohulakDorinaDalma.pdf]
Előnézet
PDF
Diplomadolgozat_KohulakDorinaDalma.pdf

Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of szakdolgozat_státusz.pdf] PDF
szakdolgozat_státusz.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (93kB)
[thumbnail of szakdolgozat_státusz.pdf]
Előnézet
PDF
szakdolgozat_státusz.pdf

Download (93kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A feldolgozóiparra és szolgáltatóiparra épülő olasz gazdaságnak kivételes minőségű árucikkeiben (gépek, gépjárművek, textíliák, élelmiszerek és bútorok) rejlik sikeressége, mely termékek belföldi hozzáadott értéke a nemzetközi termelésmegosztás szignifikáns kiterjedtsége ellenére is magas maradt. Megjegyzendő azonban, hogy az évek múlásával egyre magasabb ezen produktumok külföldi hozzáadott-érték tartalma, mely a nemzetközi termelésmegosztás egyre nagyobb fokú elmélyülését jelenti. Az olasz gazdaságra inkább a „vevő perspektíva” jellemző, ami azt jelenti, hogy külföldön megtermelt importált inputokat használ fel exporttermékeinek (végtermékek és köztes termékek) előállításához. A textilruházati gyártást illetően megfigyelhető az abszolút előny: a nagyobb márkák ruházati gyártásukat olyan offshore partnerekre terjesztik ki, ahol kevesebb időráfordítással vagy erőforrással jár a gyártás. Az olasz adórendszer számos kedvezményt nyújt, többek között a kutatás-fejlesztéssel, és az Ipar 4.0-val összefüggő tevékenységek kapcsán. Jó néhány pénzügyi ösztönző elemet vezettek be az országban, melyek elsődleges célja az országban jelen lévő FDI állomány növelése, a K+F ösztönzése, innovatív vállalkozások bevonzása, valamint az ipari válságövezetek szubvenciója.  Ezen felül, a humán erőforrás növelése érdekében olasz adórendszer számos kedvezményt nyújt a külföldről érkezett kutatóknak és professzoroknak, illetve a diplomásoknak, magasan képzett dolgozóknak. Ami Olaszországot illeti, a külföldi befektetések legnagyobb része az Egyesült Államokból és más nagy európai országokból érkezik. Mivel Olaszország alapvetően egy feldolgozóipari gazdaság, nem meglepő, hogy a külföldi befektetések csaknem fele a feldolgozóiparban koncentrálódik.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Antalóczy Katalin Júlia
Külső
főiskolai tanár; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Tölgyessy Péterné Sass Magdolna Ildikó
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: befektetés, globális hálózatok, külkereskedelem, Olaszország, világgazdaság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 09:48
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 09:48
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/41432 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/41432

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet