Családi vállalkozások generációváltásához kapcsolódó kihívásainak elemzése, kiemelt figyelemmel egy mikrovállalkozás esetében

Sevcsuk Loretta Karina (2021) Családi vállalkozások generációváltásához kapcsolódó kihívásainak elemzése, kiemelt figyelemmel egy mikrovállalkozás esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Zarodolgozat_SevcsukLoretta_FFZ5BI.pdf]
Előnézet
PDF
Zarodolgozat_SevcsukLoretta_FFZ5BI.pdf

Download (931kB) | Előnézet
[thumbnail of SevcsukLoretta_melléklet_FFZ5BI.pdf] PDF
SevcsukLoretta_melléklet_FFZ5BI.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (600kB)
[thumbnail of Osszefoglalo_SevcsukLoretta_FFZ5BI.pdf]
Előnézet
PDF
Osszefoglalo_SevcsukLoretta_FFZ5BI.pdf

Download (156kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Jelen szakdolgozat a családi vállalkozások generációváltásához kapcsolódó kihívásait elemzi, kiemelt figyelemmel egy mikrovállalkozás esetében. Témaválasztásom indoklása egyrészt a személyes érdekeltségem a témában, ugyanis a közvetlen családunkban is megtalálható egy régóta működő családi vállalkozás. A családi vállalkozások utódlásának vizsgálata véleményem szerint egy kifejezetten aktuális téma, hiszen a Magyarországon megtalálható vállalkozások nagy számban családi kézben vannak és a kutatásaim alapján kijelenthető, hogy igencsak nagy felkészületlenség jellemzi őket az utódlás problémáját tekintve. A magyar családi vállalkozásokat nagy számban a generációváltás után alapították, ezért hamarosan aktuálissá válik az átörökítés kérdése a családi vállalkozások körében. A magyar családi vállalkozások többsége még nem esett át az első generációváltáson sem, ezért még fontosabb a tudatosság az utódlás kérdésében, ugyanis akár a szervezet életébe is kerülhet, ha nem megfelelően menedzselik a kérdést, vagy teljesen az utolsó pillanatra hagyják a felmerülő problémák megoldását. A generációváltás kérdésköre minden vállalkozást kivétel nélkül kisebb- nagyobb kihívás elé állítja. A beadandó dolgozat tehát arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan kerülhető el a nagyobb súrlódás és veszteség a generációváltás során? A dolgozat első részében szakirodalmi tanulmányokra, cikkekre hivatkozva vizsgálom a családi vállalkozások definícióját, felépítését, szervezeti jellemzőit, majd az utódláskor felmerülő nehézségeket vizsgálom és próbálok megoldást találni, valamint javaslatokat tenni rájuk. A dolgozat második részében a saját családi vállalkozásunk működését mutatom be, valamint a lehetséges utódlási forgatókönyveket ismertetem, ugyanis a családi vállalkozásunk még nem élt meg egyetlen egy generációváltást és ezzel együtt utódlást sem a megalapítása óta, ezért feltételezésekre és lehetséges szcenáriókra hagyatkozom a tapasztalatok és előrejelzések alapján.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Sevcsuk Nyikolaj
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: családi vállalkozások, generációváltás, kihívások, mikrovállalkozás, utódlás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:06
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:06
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/38038 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/38038

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet