Per Aspera Ad Astra - A Cosa Nostra gazdasági tevékenysége az Egyesült Államokban

Morva Attila (2016) Per Aspera Ad Astra - A Cosa Nostra gazdasági tevékenysége az Egyesült Államokban. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Morva A. 2016 - Per Aspera Ad Astra - A Cosa Nostra gazdasági tevékenysége az Egyesült Államokban.pdf] PDF
Morva A. 2016 - Per Aspera Ad Astra - A Cosa Nostra gazdasági tevékenysége az Egyesült Államokban.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (6MB)

Absztrakt (kivonat)

PER ASPERA AD ASTRA A COSA NOSTRA GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN Dolgozatom témája az olasz-amerikai maffia, ismertebb nevén a Cosa Nostra tevékenységének gazdasági vizsgálata. Munkámban elemzem a XX. század egyik legfigyelemreméltóbb gengszterének, Charles „Lucky” Lucianonak a mesterművét, ami megalapozta az „olasz maffia” sikerét az 1920-as évektől kezdve egészen az „utolsó Don”, Joe Massino 2004-es bukásáig. Luciano az addig szervezetlenül működő alvilágot egy szigorúan szabályozott, katonai mintán alapuló üzletággá szervezte, amivel jelentős befolyásra tett szert a század amerikai gazdaságában. Természetesen a maffia elsősorban az általa végrehajtott bűncselekményekről vált híressé és hírhedtté, de emellett tevékenységének kiemelkedő hatása volt a térségek gazdaságára is. A Szervezet tevékenységét elemző írások és elemzések elsősorban kriminalisztikai oldalról közelítették meg a maffia működését, de én ettől eltérően gazdasági szempontból vizsgáltam azt. Dolgozatomban arra keresem a választ, hogy a maffia miként épült be minden korábbinál sokkal sikeresebben az Egyesült Államok gazdaságának és igazságszolgáltatásának törvényes rétegeibe és ennek segítségével milyen gazdasági eredményeket ért el a XX. században. Az olasz-amerikai maffia több évtizedes tevékenységéből a dolgozatomban a négy, általam legjelentősebbnek tartott gazdasági bűncselekmény elemzésével foglalkozom: • Szesztilalom az 1920-as években • Kaszinóbirodalom építése Atlantic Cityben az 1970-1980-as években • Üzemanyagadó csalás az 1980-as években • Fehérgalléros bűnözés a Wall Streeten A maffia tevékenysége szempontjából legjelentősebb évtizedek vizsgálata mellett arra is kitértem, hogy milyen társadalmi-gazdasági környezet tette lehetővé a Cosa Nostra beépülését az amerikai gazdaságba.

Magyar cím

Per Aspera Ad Astra - A Cosa Nostra gazdasági tevékenysége az Egyesült Államokban

Angol cím

Per Aspera Ad Astra - The economic activity of Cosa Nostra in the United States

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Közgazdasági Intézeti Tanszéki Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és Marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Ilyésné Dr. Molnár Emese
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Cosa Nostra, Amerikai Egyesült Államok, Szesztilalom, Al Capone
Felhasználói azonosító szám (ID): Hegedűsné Orbán Éva
Rekord készítés dátuma: 2017. Ápr. 27. 10:05
Utolsó módosítás: 2017. Okt. 04. 13:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet