Környezetbarát étterem létesítésének lehetőségei Budapesten

Rácz Katalin (2016) Környezetbarát étterem létesítésének lehetőségei Budapesten. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Környezetbarát étterem létesítésének lehetőségei Budapesten.pdf] PDF
Környezetbarát étterem létesítésének lehetőségei Budapesten.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A választott témám a fenntartható, környezetbarát éttermek létesítésének, tervezésének lehetősége Budapesten. Azért esett erre a témára a választásom mivel az egész világon már évtizedek óta egyre sürgetőbb probléma a környezetszennyezés. Fontos, hogy törekedjünk a fenntartható fejlődésre, hogy ösztönözzük az egyéneket, vállalatokat, kormányzatokat a környezettudatos gondolkodásra, életformára. Napjainkban egyre többen foglalkoznak környezetbarát megoldások kidolgozásával, tervezésével, megújuló energiaforrások új területeken való felhasználásával. A fogyasztók egyre tudatosabban vásárolnak, felismerték a környezettudatos életmód előnyeit, így az éttermek kiválasztásánál is egyre többen veszik figyelembe az olyan tényezőket, mint a környezetbarát szemléletmód, az energiatakarékosság, a bio alapanyagok használata. A vendégek igényeihez alkalmazkodva az éttermek vezetői és tulajdonosai is felismerték a környezettudatosság fontosságát, ezért számukra meglehetősen hasznos lehetne egy fenntartható, energiatakarékos étterem tervének kidolgozása. Egy környezetbarát étterem nem csupán marketing szempontból jövedelmező a vendéglátóhelyek számára, hanem hosszú távon rengeteg pénzt spórolhatnak vele. Az éttermeknek fontos szerepe van a társadalom gasztronómiai nevelésében, az étkezési kultúra fejlesztésében. Ezzel együtt az éttermek kitűnő példát mutathatnának a vendégek számára a környezettudatos magatartásukkal, ösztönözhetnék a többi éttermet és vendéglátóhelyet is a fenntarthatóságra, közvetett módon pedig ezzel az egész világ gondolkodására és életmódjára is hatást gyakorolhatnának. Globális hatás eléréséhez azonban szükség van a zöldéttermek széles körű elterjedésére, támogató intézményekre, valamint állami támogatásokra is. Budapest egy folyamatosan fejlődő turisztikai desztináció, mely egyre több külföldi turistát vonz évről-évre, akik közül sokan keresik a környezetbarát éttermeket. A kutatásom célja a környezetbarát étteremlétesítési lehetőségek széleskörű feltárása, összegyűjtése, azok felhasználási módjainak meghatározása és ezek alapján olyan terv készítése, ami alapot nyújthat a környezetbarát éttermek megépítéséhez, átalakításához. A terv segítséget, kiindulási pontot nyújtana az átalakuláshoz vagy éppen az új vendéglátóhelyek létrehozásához és üzemeltetéséhez. Emellett a későbbiekben akár olyan támpontot biztosíthatna az étteremtulajdonosoknak illetve 2 az étteremvezetőknek mely nagyban megkönnyíteni a környezetbarát, energiatakarékos megoldások bevezetését a vendéglátóhelyeken. A fenntartható fejlődéshez elengedhetetlenek az ilyen fejlesztések, átalakítások, főleg azért, mert a vendéglátóegységekre jellemző a fokozott energiafelhasználás és környezetszennyezés. A környezetbarát elemek felhasználása már az éttermek építésénél is fontos kell legyen, nem csak a berendezéseknél, eszközöknél és felszereléseknél. Fontos tisztázni, hogy mik a környezetvédelemmel és a vendéglátással kapcsolatos alapfogalmak, illetve, hogy a környezetvédelem hogyan függ össze a vendéglátással. A dolgozatomban a környezetvédelmi lehetőségeket az építésnél, berendezésnél és eszközbeszerzésnél vizsgálom. A továbbiakban ismertetem a környezetbarát módszereket melyek a föld, a víz, a levegő védelmét és a hulladékgazdálkodás fenntarthatóságát szolgálják. Azonban nem térek ki a vendéglátóipari környezetvédelem összes területére, ahogyan az összes üzlettípusra sem, dolgozatom középpontjában az étterem áll, amely a kereskedelmi vendéglátóhelyekhez tartozó melegkonyhás üzleteknek a leggyakoribb típusa Budapesten. Ezután első lépésként felmérem az adott helyzetet, a törvényi keretet, vagyis azokat a környezetvédő elvárásokat, melyeket a törvények támasztanak az éttermekkel szemben. Ezt a felmérést az építésügyi jogszabályok, szabványok összegyűjtésével kell kezdenünk, hiszen az éttermek létesítésének is ez az első lépése, ezután következik a gépekkel és berendezésekkel kapcsolatos jogszabályok ismertetése, majd az eszközök beszerzésének jogszabály által előírt elvárásai. Végül a környezetvédelem többi elemére is kitérek, amelyekkel kapcsolatban találhatóak jogszabályok, úgy, mint a föld, a víz, a levegő védelme és a hulladékgazdálkodás. Második lépésként felkutatom a ma elérhető legkevésbé környezetszennyező technikai újításokat, fejlesztéseket, kezdve az építéstechnológiákkal, alapanyagokkal, majd a gépekkel és berendezésekkel folytatva. Végezetül pedig az olyan környezetbarát eszközöket gyűjtöm össze melyeket éttermekben is hasznosítani tudnak. Ezek után a föld, a víz és a levegő védelmét elősegítő fejlesztéseket, eszközöket ismertetem, valamint a hulladékkezelés legújabb környezetbarát vívmányait. Dolgozatom alaphipotézise, hogy Budapesten létesíthető egy olyan étterem, mely napjaink viszonyai között a lehető leginkább környezetbarát. 3 Harmadik lépésben interjúkat készítek, többek között a Felelős Gasztrohős Alapítvány egyik tagjával, Varga Judittal. A Felelős Gasztrohős Alapítvány a környezetbarát szemléletmód népszerűsítésére jött létre, legyen szó háztartásokról vagy vendéglátóhelyekről. Környezetbarát vendéglátóhelyek minősítésével is foglalkoznak, azok a vendéglátóüzletek, melyek megfelelnek követelményeiknek, Zöld Étterem minősítést kapnak. Az interjúk célja, hogy olyan szakemberek véleményét ismerjük meg, akik jól ismerik a környezetbarát vendéglátóhelyeket, és akik segítséget tudnak nyújtani tapasztalatukkal. Az interjúkban főként a következő kérdésekre keresem a választ: érdemes-e Budapesten környezetbarát éttermet nyitni, és ha igen, akkor melyik területen, milyen színvonalút, mekkora méretűt és milyen célközönségnek. Az interjú eredménye valamint a kutatásaim alapján készítek egy környezetbarát étteremtervet a Sweet Home 3D programmal, amely egy épülettervező program, melyben bemutathatom a fenntartható étterem egyes részleteit, az építéstől kezdve a gépeken, berendezéseken át, egészen az eszközökig. A Sweet Home 3D program a CAD programcsalád tagja, az alaprajzot és a bútorok, gépek elrendezését kétdimenziós nézetben lehet vele megtervezni, azonban háromdimenziós nézetben is megtekinthetjük tervünket, állapotfelvételeket, videókat is készíthetünk vele. Végezetül összefoglalom, hogy milyen lehetőségek vannak napjainkban a környezetszennyezés visszaszorításában a budapesti éttermek esetében, hogyan valósítható meg egy fenntartható zöld étterem és hogy mi a jelen tősége ezeknek a vendéglátóhelyeknek. Arról is beszámolok, hogy milyen nehézségekkel és elő-nyökkel jár egy környezetbarát étterem tervezése. A környezetbarát éttermek mind pénzügyileg, mind gazdaságilag és mind társadalmilag megtérülő beruházások. A jövő nemzedékeinek élhető, fenntartható jövőt kell teremtenünk, ehhez a környezetbarát szemléletmód kialakítása elengedhetetlen. A környezetbarát éttermek nagymértékben hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, a környezet megóvásához és a fenntartható jövő megalapozásához.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus - Vendéglátás szak

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bernát László
NEM RÉSZLETEZETT
PhD

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Környezetbarát épület, Étterem, Építészeti, belsőépítészeti megoldások, alternatív vendéglátás, környezetvédelem
Felhasználói azonosító szám (ID): Meleg Gizella
Rekord készítés dátuma: 2016. Dec. 08. 17:03
Utolsó módosítás: 2017. Feb. 16. 14:36

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet