A szervezeti beszerzés szerepe és fejlődése a minőségirányításban

Juhász András (2014) A szervezeti beszerzés szerepe és fejlődése a minőségirányításban. Faculty of International Management and Business.

[thumbnail of Szakdolgozat - Juhász András - ogzrew.pdf] PDF
Szakdolgozat - Juhász András - ogzrew.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (1MB)

Abstract

Szakdolgozatom célja a szervezeti beszerzés jelenének és fejlődésének bemutatása a minőségirányításon keresztül, kihangsúlyozva egy napjainkban feltörekvő trendet, az elektronikus beszerzést és az ilyen jellegű rendszerek elterjedését. Dolgozatomban bemutatom a minőségirányítás történelmi hátterét és jelenét, szót ejtek annak gazdasági jelentőségéről, az elterjedt modellekről, valamint áttekintem az ezzel foglalkozó jelentősebb szervezeteket. Külön foglalkozok az ISO 9001-es minőségirányítási rendszerek szabványával és annak honosított verziójának fejlődésével, továbbá megvizsgálom a beszerzés területén támasztott követelmények változásait a szabványban. A szakdolgozat második felében bemutatom a szervezeti beszerzést szakmai szempontból, letisztázom annak fogalmát és területeit, valamint az intézmények stratégiájában játszott szerepét. Foglalkozok még a beszállítói kapcsolatok menedzselésével, azok értékelésével és a lehetséges jövőbeli irányzatokkal a beszerzésben. Az utolsó fejezetekben prezentálok egy élesben működő e-beszerzési rendszert, valamint annak moduljait egy hordozható számítógép gyakorlati példáján keresztül. Végül felmérem az elektronikus beszerzés elfogadottságát és elterjedését a hazai szervezeteknél és megfogalmazom javaslataimat, melyekkel javítható a beszerzési folyamatok minőségügyi lebonyolítása.

Hungarian title

A szervezeti beszerzés szerepe és fejlődése a minőségirányításban

English title

The role and development of organizational procurement in quality management

Institution

Budapest Business School

Kar

Faculty of International Management and Business

Department

Marketing Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Kereskedelem és Marketing

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: Beszerzés, Elektronikus beszerzés, Minőségirányítás, MSZ EN ISO 9001:2009, Vállalatirányítási rendszerek
Depositing User: Turányi Nóra
Date Deposited: 2015. Mar. 05. 12:15
Last Modified: 2015. Oct. 28. 09:29

Actions (login required)

View Item View Item