Dörner Péter Csongor (2025) Laborhús: Piaci lehetőségek és fogyasztói hajlandóság Magyarországon. Külkereskedelmi Kar.
|
PDF
Szakdolgozat-Dörner Péter.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
|
|
PDF
Dorner Peter Csongor ertekeles.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (191kB) |
|
|
PDF
Dorner Peter ertekeles - GerseiGabriella.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (545kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szakdolgozat a laboratóriumban előállított hús, azaz a laborhús magyarországi piaci lehetőségeit és a hazai fogyasztók attitűdjeit vizsgálja. A kutatás aktualitását az adja, hogy a globális élelmiszeripar fenntarthatósági kihívásai sürgetővé teszik az alternatív megoldások, például a laborhús feltérképezését. A dolgozat szekunder kutatási részében elemzem a laborhús technológiai fejlődését, környezeti hatásait, valamint nemzetközi és hazai fogyasztói elfogadottságát. Primer kutatásként kérdőíves felmérést végeztem, amely feltárta a magyar fogyasztók óvatos kíváncsiságát, a fenntartásokat és az elfogadást befolyásoló fő tényezőket, mint az egészségesség, íz és ár. A dolgozat megállapítja, hogy bár a laborhús bizonyos szempontból környezetkímélő alternatíva lehet, hosszú távú fenntarthatósága még nem egyértelmű. A magyar fogyasztók körében az elfogadás legfontosabb feltétele a pozitív ízélmény, a költséghatékonyság, valamint az egészségügyi biztonság bizonyossága lenne. A dolgozat zárásaként javaslatokat is megfogalmazok azon vállalatok számára, amelyek a jövőben a laborhús bevezetését tervezik Magyarországon.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
| Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
|---|---|
| Kulcsszavak: | élelmiszerbiztonság, fenntarthatóság, húsfogyasztás, Magyarország, piackutatás |
| SWORD Depositor: | User Archive |
| Felhasználói azonosító szám (ID): | User Archive |
| Rekord készítés dátuma: | 2025. Okt. 27. 14:25 |
| Utolsó módosítás: | 2025. Okt. 27. 14:25 |
Actions (login required)
![]() |
Tétel nézet |

