Laborhús: Piaci lehetőségek és fogyasztói hajlandóság Magyarországon

Dörner Péter Csongor (2025) Laborhús: Piaci lehetőségek és fogyasztói hajlandóság Magyarországon. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat-Dörner Péter.pdf] PDF
Szakdolgozat-Dörner Péter.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Dorner Peter Csongor ertekeles.pdf] PDF
Dorner Peter Csongor ertekeles.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (191kB)
[thumbnail of Dorner Peter ertekeles - GerseiGabriella.pdf] PDF
Dorner Peter ertekeles - GerseiGabriella.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (545kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat a laboratóriumban előállított hús, azaz a laborhús magyarországi piaci lehetőségeit és a hazai fogyasztók attitűdjeit vizsgálja. A kutatás aktualitását az adja, hogy a globális élelmiszeripar fenntarthatósági kihívásai sürgetővé teszik az alternatív megoldások, például a laborhús feltérképezését. A dolgozat szekunder kutatási részében elemzem a laborhús technológiai fejlődését, környezeti hatásait, valamint nemzetközi és hazai fogyasztói elfogadottságát. Primer kutatásként kérdőíves felmérést végeztem, amely feltárta a magyar fogyasztók óvatos kíváncsiságát, a fenntartásokat és az elfogadást befolyásoló fő tényezőket, mint az egészségesség, íz és ár. A dolgozat megállapítja, hogy bár a laborhús bizonyos szempontból környezetkímélő alternatíva lehet, hosszú távú fenntarthatósága még nem egyértelmű. A magyar fogyasztók körében az elfogadás legfontosabb feltétele a pozitív ízélmény, a költséghatékonyság, valamint az egészségügyi biztonság bizonyossága lenne. A dolgozat zárásaként javaslatokat is megfogalmazok azon vállalatok számára, amelyek a jövőben a laborhús bevezetését tervezik Magyarországon.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerbiztonság, fenntarthatóság, húsfogyasztás, Magyarország, piackutatás
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Okt. 27. 14:25
Utolsó módosítás: 2025. Okt. 27. 14:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet