Az online főzőtanfolyamok piaca

Wiczián Kata (2025) Az online főzőtanfolyamok piaca. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Az online főzőtanfolyamok piaca.pdf] PDF
Az online főzőtanfolyamok piaca.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (936kB)
[thumbnail of Wiczián Kata_Bírálat_2025.pdf] PDF
Wiczián Kata_Bírálat_2025.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (244kB)
[thumbnail of Külső bírálat.pdf] PDF
Külső bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (117kB)

Absztrakt (kivonat)

Az online oktatás térnyerése az elmúlt évtized egyik legjelentősebb társadalmi és technológiai változását jelenti, amely nem csak az oktatási formákat alakította át, hanem olyan gyakorlati, élményalapú területeket is, mint a gasztronómia. A főzés elsajátítása, amely korábban kizárólag fizikai jelenlétet és interakciót kívánt meg, ma már digitális tanfolyamokon keresztül is megvalósítható, méghozzá változatos, vizuálisan gazdag, interaktív formában. Az online főzőtanfolyamok piacának folyamatos bővülése jól mutatja, hogy a gasztronómiai tudásátadás nemcsak otthonról válik elérhetővé, hanem nemzetközi szintre is emelhető. A gasztroedukáció digitalizációja új lehetőségeket kínál a helyi tradíciók bemutatására így olyan kulturális értékek tehetők globálisan hozzáférhetővé, amelyek korábban egy-egy közösség keretein belül maradtak. A tradicionális receptek, a generációkon át öröklődő praktikák és a helyi alapanyagokra épülő technikák ma már akár élőben vagy előre rögzített tananyagként is továbbadhatók a digitális térben. Ennek a szakdolgozatnak a célja az online főzőtanfolyamok piacának átfogó vizsgálata, különös tekintettel az üzleti modellekre, a költségstruktúrákra, a bevételi forrásokra, a célcsoportokra és a disztribúciós csatornákra. A dolgozat mind elméleti, mind gyakorlati szinten vizsgálja, hogyan működik és milyen potenciált rejt magában ez a szektor, különösen kisvállalkozások vagy egyedi gasztroprojektek szempontjából. A gyakorlati rész egy saját vállalkozási koncepció bemutatására épül, amelynek a neve „Rétesmamák”. Ez a projekt a magyar réteskészítés hagyományát hivatott megőrizni és továbbadni egy különleges formában: magyarországi és határon túli nagymamák vezetésével készült videós kurzusok és ehhez kapcsolódó termékek, mint például alapanyagcsomagok és szakácskönyvek segítségével. A tanulmány célja, hogy bemutassa, miként válhat egy tradicionális tudás ebben az esetben a réteskészítés egy versenyképes, digitális alapú gasztrovállalkozás részévé. A dolgozat részletesen kitér az online tanfolyamok működési logikájára, a célközönség szegmentálására, a potenciális bevételi modellekre, valamint a költségek tudatos strukturálására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bevételek, disztribúciós csatornák, e-learning, főzőtanfolyam, online oktatás
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Okt. 27. 14:22
Utolsó módosítás: 2025. Okt. 27. 14:22

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet