Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria-rendszer a vállalkozásoknál

Fodor László (2025) Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria-rendszer a vállalkozásoknál. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of ZD_Fodor_Laszlo.pdf] PDF
ZD_Fodor_Laszlo.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (745kB)
[thumbnail of Összefoglalás_Fodor_László.pdf] PDF
Összefoglalás_Fodor_László.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (266kB)
[thumbnail of foszk_zarodolgozat-biralat-külső konzulens reszere.pdf] PDF
foszk_zarodolgozat-biralat-külső konzulens reszere.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Fodor László.pdf] PDF
Fodor László.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (136kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom első részében a bérgazdálkodás fogalmáról és annak jelentőségéről írtam. A bérgazdálkodás kialakítása egy hosszú folyamat. Az első részben azt próbáltam összefoglalni, hogy mik ennek a folyamatnak a lépései és az összetevői. Ezt követően a bérgazdálkodás kialakításának előnyeit és hátrányait taglaltam. Előnye mindenképp a hosszú távú stabilitás, tervezhetőség. Mind költségvetésben, mind emberi erőforrásban. Hátrányai a plusz adminisztráció és a megnövekedett erőforrás igény lehetnek. A második részben a hatékony és sikeres bérgazdálkodás kialakulásának kulcsfontosságú feltételeit vettem számba. Úgymint a képzés fontossága, a hatékony és megfelelő kommunikáció, az automatizálás és a folyamatos optimalizáció. A következő sarkalatos pont az egyensúly megteremtése a vállalat és a munkavállalók érdekei között. A vállalat érdekei nem kerülhetnek a dolgozók érdekei elé. A harmadik rész a béren kívüli juttatásokat foglalja össze. Azok előnyeit és hátrányait mind a vállalat, mind pedig a munkavállalók számára. Részletezem ebben a részben a béren kívüli juttatások törvényben szabályozott elemeit. A negyedik rész a cafeteria-rendszer elemeit taglalja. Összefoglalja azok előnyeit és hátrányait a vállalat és a dolgozók számára egyaránt. Bár szinte végtelen a cafeteria-rendszerben adható előnyök és támogatások száma, megpróbáltam a legnépszerűbbeket egy csokorba foglalni. Az ötödik részben a két rendszert hasonlítottam össze egymással. Mik a hasonlóságok és mik az eltérések a két rendszer között. Hasonlóság például, hogy a két rendszer elemei néha betűről betűre megegyeznek. Eltérés pedig, hogy a béren kívüli juttatásokat és a rájuk vonatkozó adók, járulékok és adókedvezmények mértékét törvény szabályozza. Ezen kívül kitérek arra, hogy mik lehetnek annak az okai, hogy a két juttatási rendszer a köztudatban nagyon komolyan összemosódott. A fő kiváltó okok (többek között) a két rendszer hasonlósága és a rossz kommunikáció. A hatodik részben a bérgazdálkodás és a juttatási rendszerek közötti összefüggéseket és kölcsönhatásokat vettem górcső alá. A következtetés, hogy egyik sem lehet igazán időtálló és sikeres a másik nélkül. A dolgozat végső következtetése, hogy a népszerű juttatási csomag a ma és a jövő munkavállalója számára a béren kívüli juttatások és a cafeteria-rendszer elemeinek együttes használatával állítható össze. Illetve ezek folyamatos átalakításával az egyre változó igényekhez képest. Enélkül pedig sikeres igazán sikeres bérgazdálkodást sem lehet kialakítani a vállalatoknál.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: béren kívüli juttatás, bérgazdálkodás, cafetéria - kafetéria, munkaerő, SZÉP kártya
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Szep. 23. 13:07
Utolsó módosítás: 2025. Szep. 23. 13:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet