Vacsora vagy Performansz: Művészet és Tudomány Találkozása a Tányéron

Zányi Bongor Máté and Szarka Kristóf Máté (2024) Vacsora vagy Performansz: Művészet és Tudomány Találkozása a Tányéron. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szarka_Kristóf_Zányi_Bongor_Máté_KVIK.pdf] PDF
Szarka_Kristóf_Zányi_Bongor_Máté_KVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (517kB)
[thumbnail of Resume_Szarka_Kristóf_Zányi_Bongor_Máté_KVIK.docx] Microsoft Word
Resume_Szarka_Kristóf_Zányi_Bongor_Máté_KVIK.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (17kB)
[thumbnail of Szarka Kristóf_Zányi Bongor Máté_KVIK_BE.pdf] PDF
Szarka Kristóf_Zányi Bongor Máté_KVIK_BE.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (88kB)
[thumbnail of Zányi Bongor Máté,Szarka Kristóf Máté TDK.pdf] PDF
Zányi Bongor Máté,Szarka Kristóf Máté TDK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (134kB)

Absztrakt (kivonat)

Szarka KristófZányiBongor MátéKonzulens:7. aktív félévCsulakGergelyTurizmus-VendéglátásmesteroktatóBGEKVIKBGEKVIKVacsoravagyPerformansz:MűvészetésTudományTalálkozásaaTányéronAkutatása fine-diningéttermekvendégélményénekfejlesztéséreösszpontosít,különösfigyelmetfordítvaazétel-italpárosításokinnovatívmegközelítéseire.Célunkfeltárni,hogyanbefolyásoljákaszenzorosélményekazétkezéssoránavendégektapasztalatait,ésmikéntsegíthetnekakülönlegesmagyarkisüzemitermékekezenélményekfokozásában.Aszakirodalmiáttekintéssoránagasztronómiaitrendekésa fine diningéttermekműködésénekalapelveikerültekaközéppontba. Avendégekegyreinkábbolyanélményekirántérdeklődnek,amelyekötvözikazétkezéstakultúrávalésazinterakcióval(De Albuquerque et al., 2019).Emellettaszenzorostudományszerepeiskiemelkedő,hiszenakülönbözőérzékekintegrálásagazdagítjaazétkezésiélményt. AzÉtelPárosításElméleteszerintazazonosaromásvegyületekfokozzákazízeket,mígavizuálistálalásművészeteszinténjelentőshatássalbír(Spence et al., 2017). Azinnovatívmegoldásokkeresésekulcsfontosságúaversenyelőnykiépítésében,ésahelyialapanyagokalkalmazásafenntarthatóságiszempontbólisreleváns(Franco et al., 2022).Akutatásmódszertanainterjúkraépült,melyeksoránháromkiválasztottfine diningétteremvezetőivelfolytattunkmélyinterjúkat. AzéttermekközétartozikaBorkonyha,amelyneküzletvezetője,TónyaIstván,bemutattaazétteremfranciastílusúmagyarbisztrókoncepcióját. AzEssenciaétteremvezetője, Varga-HaszonitsKrisztina, aportugál-magyarfúzióraépítőélményeketosztottmeg.ZahorcsákZsolt, ABárányétteremétteremvezetőjeahelyibárányételekfontosságáthangsúlyozta.Akérdésekaszenzorostudományésaszezonalitásszerepéreiskitértek.Eredményeinkalapjánmegállapítható,hogyafine-diningéttermekszámárakulcsfontosságúaszenzorosélményekintegrálása,amelyazétkezéstnemcsupánazízekélvezetéről,hanemateljesélményrőlisszól. Azéttermekcsaládiaslégkörretörekednek,aholavendégektöbbérzékszervrehatóélményekbenrészesülnek,miközbenmegismerhetikazételekésitalokmögöttitörténeteket.Kutatásunkértékesirányelveketkínála fine-diningszektorfejlődéséhez,segítveagasztronómiaiinnovációelőmozdítását.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: fenntarthatóság, fine dining, gasztronómia, termékinnováció, vendéglátás
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Szep. 23. 11:58
Utolsó módosítás: 2025. Szep. 23. 11:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet