Új ízek, új élet: mentes sütemények a jövő cukrászatában

Rim Viktória Erika (2024) Új ízek, új élet: mentes sütemények a jövő cukrászatában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of rim vikitdk – 20.pdf] PDF
rim vikitdk – 20.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of rim vikitdk – 20.pdf] PDF
rim vikitdk – 20.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Rim Viktória Erika_Dolgozat_biralat_SZFÁ 32024 11.pdf] PDF
Rim Viktória Erika_Dolgozat_biralat_SZFÁ 32024 11.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (116kB)
[thumbnail of Rim_Viktoria_Erika_KVIK_SG.pdf] PDF
Rim_Viktoria_Erika_KVIK_SG.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (103kB)

Absztrakt (kivonat)

Rim Viktória ErikaKonzulens:3. aktív félévDr. Habil. Lugasi AndreaSzakoktatóFőiskolai tanárBGE KVIKBGE KVIKÚj ízek, új élet: mentes sütemények a jövő cukrászatában Amióta az eszemet tudom, szeretek sütni, és a nagymamámmal töltött szombatokinspiráltak arra, hogy cukrász legyek. Azóta is célom, hogy saját cukrászdát nyissak, aholkülön műhely foglalkozik majd allergénmentes süteményekkel. Gyakorlati tapasztalattalrendelkezem, hogy mire kell figyelni a mentes sütemények készítésénél. Úgy érzem, ezzelörömet szerezhetek az érzékeny embereknek, mert nem kell lemondaniuk az édesboldogságról.A TDK dolgozatomban kétféle kutatási módszert alkalmaztam: termékfejlesztést ésonline kérdőívet. A kérdőívet a Google Űrlapok segítségével készítettem el, és a közösségihálón keresztül küldtem el szakmabeli kollégáimnak és fogyasztóknak. A kérdőíves kutatáscélja az volt, hogy megvizsgáljam, valóban növekszik-e az érzékeny emberek száma, és haigen, mely allergén élelmiszerekre érzékenyek leginkább.Arra is kerestem a választ, hogy a kérdőívet kitöltők, hogyan gondolják, milyen kihívásokkalkell szembenéznie annak, aki allergénmentes süteményeket készít, és hogy ezek a süteményekbefolyásolják-e a hagyományos sütemények kínálatát és keresletét. A termékfejlesztés sorántöbbféle összetevőtől mentes süteményeket készítettem el, megvizsgálva, hogy ahagyományos összetevő (pl. gluténtartalmú liszt) kicserélése mentes változatra (pl. rizslisztvagy gluténmentes lisztkeverék) hogyan befolyásolja a termék készítésének folyamatát, kell-eváltoztatni a technológián, illetve, hogy a mentes termék minőségében, érzékszervi jellemzőiben megfelel-e az elvárásoknak.A termékfejlesztés eredményesnek bizonyult, mivel, sikerült úgy átalakítani a hagyományos süteményeket, hogy mentesek legyenek bizonyos allergén élelmiszerektől, miközben ízük és állaguk nem tért el jelentősen a hagyományos változatuktól, vagy csak pozitív irányban különböznek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Szakoktató

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: diabétesz, gluténérzékenység, laktózérzékenység, Mentes étkezés, mentes sütemények, saját receptek
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Szep. 23. 11:57
Utolsó módosítás: 2025. Szep. 23. 11:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet