A magyar ginek fogyasztói érzékszervi és szemkamerás vizsgálata

Jécsai-Kriston Koppány Ferenc (2024) A magyar ginek fogyasztói érzékszervi és szemkamerás vizsgálata. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Jécsai-Kriston_Koppány_KVIK.pdf] PDF
Jécsai-Kriston_Koppány_KVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Jécsai-Kriston_Koppány_KVIK.docx] Microsoft Word
Jécsai-Kriston_Koppány_KVIK.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (16kB)
[thumbnail of Jécsai-Kriston_Koppány_KVIK_szerzői nyilatkozat.pdf] PDF
Jécsai-Kriston_Koppány_KVIK_szerzői nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (243kB)
[thumbnail of Jécsai_Kriston_Koppány_Ferenc_KVIK_BE.pdf] PDF
Jécsai_Kriston_Koppány_Ferenc_KVIK_BE.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (91kB)
[thumbnail of Jecsai_Ferenc_KVIK_KE.pdf] PDF
Jecsai_Ferenc_KVIK_KE.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (144kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatásom témáját személyes érdeklődésem ihlette meg. Így kerültek a magyar ginek a TDK dolgozatom középpontjába, melyeket új szemszögből vizsgáltam meg. Egyetemi éveim első két évében étteremben dolgoztam, ahol láthattam, hogy évről évre egyre több és különlegesebb gin kap helyet az itallapon. Tanulmányomban azt kívánom megvizsgálni, hogy egyes üvegek címke design-ja befolyásolja-e, és ha igen mennyire a gin fogyasztóinak elfogadottságát, tulajdonságát és vásárlási szándékát. Napjainkban a legnagyobb kihívást az információ feldolgozása jelenti. Az ember és a műszerek nem versenytársak, hanem inkább kiegészítik egymást. A szemkamerás vizsgálat egyre elterjedtebb, ami annak is köszönhető, hogy akár milliméter pontossággal tudja lekövetni a szem mozgását. Követi, hogy mely területekre, és hogy azon belül mennyi ideig figyel az emberi szem. A szemmozgás alapján feltártam, hogy melyik gin termék címkéje vonzza leginkább a résztvevők vizuális figyelmét, majd egy demográfiai kérdőívet töltettem ki, hogy választ kapjak a gin ismeretekről. A szemkamerás mérésen a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói vettek részt, akik egy fogyasztói érzékszervi tesztben is közreműködtek. Kutatásom egyik alap kérdése: Befolyásolja-e a palack megjelenése az első benyomást a palackban rejlő minőségről? Az érzékszervi vizsgálatoknak különösen fontos szerepe van az alkoholos italok esetében, mivel ezen italok megítélése nagyban függ az érzékszerveken keresztül tapasztalt élményektől. A látvány az illat az íz és a textúra kulcsfontosságú tulajdonságok a minőség megítélésében. Fogyasztói érzékszervi kutatásomban vakteszt vizsgálatot végeztek el a bírálók, akik nem ismerték a termék márkáját, árát, és csomagolását, hanem egy kódolt minta alapján kérdeztem meg a véleményüket. Kutatásomban arra kerestem a választ, hogy melyik magyar gint kedvelik a legjobban a vizsgálatban résztvevők. A dolgozatom végén összevetem a szemkamera által kapott adatokat és az érzékszervi teszt eredményét. A kutatásom eredményt ad arról, hogy a gin palackján található címke érdeklődést felkeltő hatása és a valós íz élmény között milyen összefüggés lehet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: boróka, érzékszervi bírálat, gin, minőség, szemkamera
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Szep. 23. 11:57
Utolsó módosítás: 2025. Szep. 23. 11:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet