Basa Domokos (2024) Mobil Vendéglátó Vállalkozás mint Üzleti Kezdeményezés: A Food Truckok Lehetőségei és Digitális Fejlesztési Stratégiái. Pénzügyi és Számviteli Kar.
![]() |
PDF
Basa_Domokos_T8MC2X.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
![]() |
PDF
BA_O_Basa_Domokos.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (327kB) |
![]() |
PDF
BA_B_Basa_Domokos.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (1MB) |
![]() |
PDF
Basa Domokos.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (848kB) |
Absztrakt (kivonat)
Az elmúlt évtizedekben a vállalkozások világában végbemenő technológiai változások gyökeresen formálták az újonnan induló vállalkozások számára elérhető lehetőségeket, különösen a vendéglátóipar területén. Ez a szakdolgozat a mobil vendéglátó vállalkozások – különösen a food truckok – üzleti modelljét és azok kilátásait vizsgálja online marketing szempontból. A vállalkozói lét alapja a megfelelő attitűd és készségek megléte, amelyek segítenek a sikeres vállalkozás felépítésében. A dolgozat ezek mellett bemutatja a vállalkozás fejlődési folyamatának szakaszait, amelyek egy kezdeti stratégia kidolgozásától kezdve a piaci validálásig és növekedésig vezetnek. Továbbá hasznos ötletgyűjtési praktikákat is ismertet, amelyek segíthetnek a piaci rések felismerésében és a sikeres üzleti koncepciók kialakításában. A tanulmány magába foglalja a food truck modell költséghatékonyságát, rugalmasságát, kiemelve annak előnyeit és különlegességeit a hagyományos éttermekhez képest, valamint a brandépítés terén kínált lehetőségeket, melyekkel jelentős vonzerőt képvisel a kezdő vállalkozók számára. A kutatás során tovább haladva tárgyalásra kerülnek különböző digitális marketing stratégiák, amelyek elősegíthetik ezen vállalkozások piaci versenyképességét és online jelenlétét. E stratégiák közé tartozik a keresőmotor-optimalizálás (SEO), a PPC kampányok, a konverzióoptimalizálás (CRO), valamint a közösségi média és tartalommarketing. A szakdolgozat kvalitatív kutatásra épül, amely során food truck tulajdonosok tapasztalatait és kihívásait elemzi, hogy feltárja a mobil vendéglátás fenntarthatóságának és növekedési lehetőségeinek tényezőit. Feltérképezésre kerülnek többek között az indulás kihívásai, a pénzügyi tervezés részletei, a különböző rendezvények és fesztiválok adta lehetőségek kihasználása, valamint az online és offline stratégiák közötti szinergiák. Az eredmények nemcsak a food truckok sikeres működésének alapvető feltételeit helyezik fókuszba, hanem a digitális jelenlét fokozódó jelentőségét is kiemelik. A dolgozat következtetései rávilágítanak arra, hogy a food truck modell a modern vendéglátóipar egyik legdinamikusabb ága, amely a technológiai és marketing trendek ügyes kihasználásával képes hosszú távú sikereket elérni, ami a jövőbeli üzleti növekedés zálogát jelentheti.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Gazdaságinformatika Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | digitális technológia, food truck, mozgóbüfé, online marketing, online stratégiák, vállalkozás, vállalkozásfejlesztés, vendéglátás |
SWORD Depositor: | User Archive |
Felhasználói azonosító szám (ID): | User Archive |
Rekord készítés dátuma: | 2025. Júl. 18. 09:26 |
Utolsó módosítás: | 2025. Júl. 18. 09:26 |
Actions (login required)
![]() |
Tétel nézet |