Sertéshús előállító termékpálya kihívásainak és lehetőségeinek gazdasági és marketing vonatkozású elemzése, különös tekintettel az alternatív fehérjeforrások vizsgálatára

S. Nagy Levente (2024) Sertéshús előállító termékpálya kihívásainak és lehetőségeinek gazdasági és marketing vonatkozású elemzése, különös tekintettel az alternatív fehérjeforrások vizsgálatára. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_S.Nagy.Levente_AMIDS9_20241206.pdf] PDF
Szakdolgozat_S.Nagy.Levente_AMIDS9_20241206.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of S_Nagy_Levente_BA_KM_magyar_biralati_lap_BELSO_Bekesi_Gabor.pdf] PDF
S_Nagy_Levente_BA_KM_magyar_biralati_lap_BELSO_Bekesi_Gabor.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (210kB)
[thumbnail of S_Nagy_Levente_BA_KM_magyar_biralati_lap_KULSO_Sarosi_Ferenc.pdf] PDF
S_Nagy_Levente_BA_KM_magyar_biralati_lap_KULSO_Sarosi_Ferenc.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (217kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom a mezőgazdaságra és a húsiparra, azon belül a sertés ágazatra koncentrál az általam meghatározott problémák elemzésével és a jövőbeni kihívások számbavételével, amik az ágazatot érinthetik.Első számú problémaként, az utóbbi időben egyre inkább elterjedő alternatív fehérjeforrásokat emelem ki, amelyek jelentős piacot vesznek el az állati fehérjéktől. Valamint a nagy ütemben fejlődő, mesterséges húskészítmények előállításával foglalkozó cégeket és technológiák is fenyegetést jelenthetnek a jövőben. Ezek a technológiai újítások nyilván nagyban befolyásolhatják a teljes mezőgazdasági szektor jövőjét, emiatt szeretném elemezni a lehetőségeket és ismertetni ennek a folyamatnak a potenciális kimenetelét, valamint a laborhús gyártásra való teljes átállás gazdasági és egyben társadalmi következményeit. Ezek mellett részletesen foglalkozom a húsipar jelenlegi és múltbeli marketing tevékenységével, hogy érthető legyen a hústermékek és a húsfogyasztás folyamatos népszerűség csökkenése.A családom tulajdonában van egy sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalkozás, amit a hosszútávú működésében nyilvánvalóan érintenek a globális trendek és változások, beleértve a laborhús témakörét is. Ennek a vállalkozásnak az elemzésén és példáján keresztül szándékozom bemutatni, hogy az elmúlt években milyen módon alakult a piac a nagyobb gazdasági hatással járó események következtében, mint például a koronavírus járvány vagy az Ukrán háború. Továbbá célom, hogy a kutatásom és piacelemzésem során egy átfogó képet kapjak a sertéságazatban várható tendenciákról, lehetőségekről, fenyegetésekről és ezeknek segítségével javaslatokat tudjak adni a vállalkozásnak, arról, hogy véleményem szerint hogyan lesz lehetséges a jövőben is fenntartható módon a változó körülményekhez alkalmazkodva, továbbra is sikeresen működni. Ez azért fontos, mert a jelenleg bevált stratégiák a mai, rendkívüli ütemben fejlődő és alakuló világban pár éves távlatban nem biztos, hogy megfelelőnek fognak bizonyulni és adott esetben számításba kell venni bizonyos fejlesztési vagy átállási akciókat, amivel a versenyképességet megőrizhetjük a piacon vagy akár előnyre tehetünk szert az ilyen szempontból lemaradottabb gondolkodásmóddal rendelkező versenytársakkal szemben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: családi vállalkozás, húsfogyasztás, húsipar, koronavírus-járvány (COVID-19), marketingstratégiák
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Már. 25. 11:29
Utolsó módosítás: 2025. Már. 25. 11:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet