Hagyomány és innováció: A kőszegi bor- és gasztronómiai fesztiválok múltja, jelene és jövője

Dorogi Laura Hédi (2024) Hagyomány és innováció: A kőszegi bor- és gasztronómiai fesztiválok múltja, jelene és jövője. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Dorogi_Laura_Hédi (ZDY50F) szakdolgozat (2).pdf] PDF
Dorogi_Laura_Hédi (ZDY50F) szakdolgozat (2).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of dorogi_laura_hédi_opponens_nagy_gabriella.pdf] PDF
dorogi_laura_hédi_opponens_nagy_gabriella.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (151kB)
[thumbnail of dorogi_laura_konzulens_szeidl.pdf] PDF
dorogi_laura_konzulens_szeidl.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (246kB)

Absztrakt (kivonat)

Kőszegi lakosként szinte egész életemben fontos szerepet töltöttek be a városban megrendezett események. Kutatásom célja az volt, hogy bemutassam a kőszegi bor- és gasztrofesztiválok kialakulását, valamint ezen rendezvények gazdasági és kulturális jelentőségét. Dolgozatomban olyan kérdésekre kerestem a választ, mint például "Milyen szerepet játszanak a bor- és gasztronómiai fesztiválok Kőszeg kulturális értékének és helyi identitásának megőrzésében?", valamint hogy "Milyen fenntarthatósági megoldásokat alkalmaznak a kőszegi bor- és gasztrofesztiválokon, és hogyan járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez?". Kutatásomban bemutatom a vidéki turizmus jellemzőit és ismertetem a fesztiválturizmust. Szerettem volna megismertetni magát Kőszeget, földrajzi tulajdonságait, történelmét, és a várost, mint turisztikai desztinációt, valamint az itteni bor- és gasztrofesztiválokat, és azok jelentőségét. Szekunder kutatásom során a szakirodalom segítségével megvizsgáltam a vidéki turizmus és fesztiválturizmus jelentőségét. Ismertettem Kőszeg földrajzi és történelmi jellemzőit, valamint adatgyűjtő módszerekkel a város turisztikai látogatottsági adatait is elemeztem. Primer kutatásomban interjúkat készítettem, melyeknek célja az volt, hogy megismerjem a kőszegi bor- és gasztrofesztiválok történetét, alakulását és fejlődését, mind rendezői, mint résztvevői oldalról. Konklúzióként elmondható, hogy a fesztiválok jelenlegi formájukban is jelentős hatással vannak Kőszeg közösségi és gazdasági életére, a fenntarthatóság és a fejlődés érdekében szükség van a rendezvények folyamatos megújítására és a kihívásokra való reagálásra. A jövőbeni siker kulcsa az alkalmazkodás, az innováció és a közösség erejére építő szemléletben rejlik.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: borturizmus, fenntarthatóság, fesztivál, gasztronómia, kulturális örökség
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Már. 25. 11:26
Utolsó módosítás: 2025. Már. 25. 11:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet