Történelmi kávéházak kínálatának összehasonlító elemzése az újhullámos kávézók kínálatával Magyarországon

Egei Eszter (2024) Történelmi kávéházak kínálatának összehasonlító elemzése az újhullámos kávézók kínálatával Magyarországon. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Egei Eszter-Történelmi kávéházak kínálatának összehasonlító elemzése az újhullámos kávézók kínálatával Magyarországon.pdf] PDF
Egei Eszter-Történelmi kávéházak kínálatának összehasonlító elemzése az újhullámos kávézók kínálatával Magyarországon.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Egei Eszter bírálati lap 2025.január 02..pdf] PDF
Egei Eszter bírálati lap 2025.január 02..pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (289kB)
[thumbnail of bírálat Egei Eszter.pdf] PDF
bírálat Egei Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Ebben a részben szeretném bemutatni, hogy mik a fő különbségek a múlt századokban létrejött, de ma is működő kávéházak és a specialty kávézók között. Ezeket a párhuzamokat a saját kutatásaim alapján fogalmazom meg. Az interjúk, a személyes megfigyelések és a SWOT analízis igen részletes betekintést nyújtottak számomra az összehasonlító elemzésem elkészítésébe, melynek a szakirodalmi kutatásom adott szilárd alapot. Az elsődleges és egyik legfontosabb szempont, mely alapján meg tudjuk különböztetni egymástól ezeket a vendéglátó egységeket, az a kínálat. A történelmi kávéházak megalapulásuktól kezdődően egy igen nagy és változásokkal teli utat jártak be. Míg korábban egyszerű ételeken kívül mást nem lehetett kapni, napjainkban már elengedhetetlen elemükké vált a melegkonyha. Kínálatukban olyan gasztronómiai alkotások szerepelnek, melyek vetekszenek egy éttermével. Az általam vizsgált specialty kávézókban is szerepelnek ételek a kínálatban, de ezek nem melegkonyhai készítmények. Főleg péksüteményeket, szendvicseket vásárolhatunk ezeken a helyeken. Természetesen ezek között is van kivétel, de a főtt ételek nem jellemzőek. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és hogy helyi termelőktől szerezzék be az alapanyagaikat, de tapasztalataim szerint most már a történelmi kávéházak is törekednek erre. Az italkínálatban is igen nagy különbségek vannak. Míg a specialty kávézókban a kávéé a főszerepet, addig a történelmi helyeken az itallap sokkal szélesebb kínálattal rendelkezik. Helyet kapott jó pár alkoholos ital, limonádé, tea és koktél is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az újhullámos kávézók körében nincsen olyan hely, ahol más italok közül ne választhatnánk, de többségében nem ez jellemző. A vendégek kiszolgálása is lényeges különbség véleményem szerint. Míg a történelmi kávéházakban az asztalszervíz hagyománya megmaradt, addig az újhullámos kávézókban a vendégek a pultnál rendelik meg az elfogyasztani kívánt termékeket, melyeket később az asztalukhoz visznek a baristák. A kávéházak kínálatuk szempontjából inkább hasonlítanak egy étteremre, mely megmagyarázza az asztalszervízt is. A specialty kávézókban nem találkozunk felszolgálókkal, ott a személyzet szinte minden tagja baristaként van jelen. Másik fontos különbség az enteriőr. A történelmi kávéházak szinte teljesen megőrizték régi kinézetüket. Az átlagember számára az előző évszázadokban ezek a helyiségek jelentették a gazdagságot és a fényűzést. Napjainkban az újhullámos kávéházak inkább minimalista kivitelezésűek, letisztultak, nem túldíszítettek. Ugyan itt is vannak kivételek, de korántsem úgy vannak berendezve, mint a nagy múltú elődjeik. A nyitvatartásuk is szinte teljesen eltérő. Míg a specialty kávézók kora reggeltől késő délutánig vannak nyitva, addig a kávéházak reggeltől vagy déltől, késő estig fogadják a vendégeket. Természetesen az újhullámos kávézók között is vannak kivételek, de inkább rövidebb üzemidő jellemzi őket. Fontos kiemelni azt is, hogy a történelmi kávéházak igen nagy múlttal rendelkeznek, nem véletlen, hogy a mai napig szerepelnek a történelem és irodalom könyvekben. Ezek a helyek adtak otthont megannyi írónknak és költőnknek a múlt századokból. Nem csak egy vendéglátó egységként tekintettek rájuk, hanem úgy, mint az otthonukra. A kávéházak voltak a különféle kulturális, politikai és társadalmi eszmék csomópontjai. Napjaink kávézói, megfigyeléseim szerint, szintén betöltik ezt a szerepet, azonban ide az emberek már csak egyedül vagy egy-két ember társaságában térnek be. Összességében elmondhatom, hogy hatalmas változáson ment keresztül a kávéfogyasztás szokása hazánkban. Ugyan a kávézás kapcsolatteremtő tulajdonsága megmaradt, maga a kávéfogyasztás szokása gyökeresen megváltozott. Ez természetes, hiszen mint minden, idővel formálódik és változik, de véleményem szerint ez a fajta átalakulás pozitív irányba halad.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 19-20. század, kávé, kávéházak, specialty, újhullámos kávéház
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Már. 25. 11:25
Utolsó módosítás: 2025. Már. 25. 11:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet