ESG szempontok érvényesülésének vizsgálata a vendéglátásban

Vass Dóra (2024) ESG szempontok érvényesülésének vizsgálata a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Diplomamunka_VD_Msc.pdf] PDF
Diplomamunka_VD_Msc.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő Vass Dóra QI332Q.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő Vass Dóra QI332Q.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (3MB)
[thumbnail of 241220_VassDóra_Bírálat_DJ.pdf] PDF
241220_VassDóra_Bírálat_DJ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (204kB)

Absztrakt (kivonat)

A fenntarthatóság fogalma a magyar vendéglátóiparban, különösen a fine dining szegmensben, egyre nagyobb hangsúlyt kap. A gasztronómia számára nemcsak az élményszerű étkezés biztosítása fontos, hanem a környezeti és társadalmi felelősségvállalás integrálása is. Az ESG (Environmental, Social, Governance) kritériumok alkalmazása elősegíti a fenntarthatósági célok teljesülését, például az energiahatékonyság, az etikus alapanyag-beszerzés, valamint a helyi közösségekkel való együttműködés révén. A dolgozatban az ESG sztenderdek mellett bemutatásra kerül egy multinacionális cég, McDonald's fenntarthatósági riportja a 2023-as évről. A kutatásomban 4 magyar fine dining éttermet vizsgáltam, hogy mennyire felelnek meg az ESG sztenderdeknek és jelenleg milyen fenntarthatósági törekvéseik vannak. A dolgozat végére egy átfogó kép tárul elénk, hogy a három ESG sztenderd közül melyik valósul meg jelenleg leginkább a magyar éttermeknél.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: EU környezetvédelmi politika, étterem, fenntarthatóság, gasztronómia, környezetvédelem
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Már. 25. 11:24
Utolsó módosítás: 2025. Már. 25. 11:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet