Magyar ginek fogyasztói érzékszervi és szemkamerás vizsgálat

Jécsai-Kriston Koppány Ferenc (2024) Magyar ginek fogyasztói érzékszervi és szemkamerás vizsgálat. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Jécsai-Kriston_Koppány_projektmunka_KVIK.pdf] PDF
Jécsai-Kriston_Koppány_projektmunka_KVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of JÉCSAI-KRISTON KOPPÁNY FERENC Projektmunka_értékelő_.pdf] PDF
JÉCSAI-KRISTON KOPPÁNY FERENC Projektmunka_értékelő_.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (136kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatásom témáját személyes érdeklődésem ihlette meg. Így kerültek végül a magyar gineka TDK dolgozatom központjába, amiket új szemszögből vizsgáltam meg. Egyetemi éveimelső két évében étteremben dolgoztam, ahol láthattam, hogy évről évre egyre több éskülönlegesebb gin kap helyet az itallap, erre már külön fent tartott részén. Ennek a kitüntetettfigyelemnek hála kezdett el engem is foglalkoztatni a ginek világa.Tanulmányom központjában tehát a gin áll, melynek első felében feltárom a múltját, fő fajtáités jellegzetes fűszereit a szakirodalom segítségével. Ezt követi a kutatásom, melysorán egy vak kóstolás keretein belül a részt vevők, öt, általam kiválasztott magyar gintkóstoltak és értékeltek a 9 tagú Likert skála szerint. Az öt gin pedig nem volt más, mint azOpera Gin, a Balaton Gin, az Agárdi Chameleon Gin, Tokaj Gin, illetve a Panyolai SpicedGin. Ezt követte a szemkamerás vizsgálat, ahol egyrészt a szemmozgás alapján feltártam,hogy melyik termék címkéje vonzza leginkább a résztvevők vizuális figyelmét, majd egydemográfiai kérdőívet töltöttek ki, valamint választ adtak a saját gin tudásukról.Kutatásom egyik alap kérdése: Befolyásolja-e a címke az első benyomást a palackban rejlőminőségről?A dolgozatom végén összevetem a szemkamera által adott adatok és az érzékszervi teszteredményét, majd pedig konzekvens következtetés levonására törekszem, a címkeérdeklődést felkeltő hatása és a valós íz élmény között.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: boróka, érzékszervi bírálat, gin, minőség, szemkamera
SWORD Depositor: User Archive
Felhasználói azonosító szám (ID): User Archive
Rekord készítés dátuma: 2025. Már. 25. 11:24
Utolsó módosítás: 2025. Már. 25. 11:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet