Csányi Kitti (2024) Gasztronómiai kalandok Svájcban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
![]() |
PDF
Gasztronómiai kalandok Svájcban.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
![]() |
PDF
Szakdolgozat értékelő Bsc_Csányi Kitti.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (134kB) |
![]() |
PDF
Csányi Kitti bírálat.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (375kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szakdolgozatom címe és témája gasztronómiai kalandok Svájcban. Fő célkitűzésem, hogy Svájc gasztronómiai specialitásait és az ehhez kapcsolódó turisztikai kínálatot feltérképezzem. Ezt három kiválasztott példán keresztül szeretném bemutatni. A választásom a sajt fondue-re, a tejcsokoládéra, ezen belül a Cailler csokoládéra, valamint a raclette sajtra esett. A dolgozat első fontos eleme a gasztronómiai kaland definíciójának meghatározása és értelmezése, majd ehhez kapcsolódóan a gasztronómiai turizmus, mint fogalom meghatározása és a jelenség elemzése szakirodalom alapján. Célom, hogy kiderítsem egy gasztronómiai termék milyen módon tud hozzájárulni a turizmus növekedéséhez, fejlődéséhez az adott területen, valamint miért olyan sikeresek a svájci termékek, fogások, valamint maga a turizmus és a gasztronómia. A kutatásom gyakorlati haszna feltárni a gasztronómiai turizmus és az egyes gasztronómiai termékek kapcsolatát, Svájc gasztronómiai sikereinek példáján. A kutatás emellett javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogyan lehetne Magyarország gasztronómiai turizmusát továbbfejleszteni a svájci példa alapján és hogyan tehetnénk azt csábítóvá a turisták számára, ezáltal hogyan lendülhetne fel ezen ágazata a turizmusnak hazánkban. Továbbá azt is szeretném feltérképezni, hogy milyen elvárások azonosíthatóak be a kutatott területen. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) szerint a gasztronómiai turizmus napjainkban a turizmus egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, amely egyre nagyobb figyelmet kap mind a szakmai, mind az utazóközönség körében. Az autentikus ízek és helyi ételek felfedezése nemcsak kulináris élményt nyújt, hanem lehetőséget ad egy-egy desztináció kulturális és történelmi örökségének mélyebb megismerésére is. Svájc gasztronómiája különösen jó példája annak, hogyan válhat egy ország gasztronómiai kínálata turisztikai vonzerővé, hiszen az olyan helyi specialitások, mint a sajt fondue, a Cailler tejcsokoládé vagy a raclette sajt, egyedi és emlékezetes élményt kínálnak az országba látogatóknak.Tervezett kutatási módszernek elsősorban a primer kutatás kerül alkalmazásra, ezen belül a kvantitatív módszer. Online kérdőív formájában keresem a választ arra a kérdésre, hogy az emberek mekkora hányada utazna kifejezetten a különleges gasztronómiai élményért. Valamint kvalitatív módszer alapján egy félig strukturált interjú keretein belül egy Svájcban élő és dolgozó magyar szakácstól kaptam válaszokat a kérdéseimre. Ezt megelőzte a szekunder kutatás, ahol a témához kapcsolódó szakirodalmakat elemeztem, melyek segítségével mélyebb betekintést nyerhettem a gasztronómiai turizmusban rejlő lehetőségekbe és kihívásokba.Személyes kötődésem is van a témához, ugyanis több alkalommal jártam a kiválasztott desztinációban. Többször meglátogattam az országot, mint turista és éltem, illetve rövidebb ideig dolgoztam is ott. Érdekelnek a svájci ételkülönlegességek, a helyi turizmus és a német nyelv is közel áll hozzám. Kiskorom óta rajongok és érdeklődőm a svájci kultúra és a német nyelvterületű országok iránt. Mivel itt többször is jártam, ezért merült fel az ötlet, hogy végül ezt az országot válasszam ki szakdolgozatom témájának. Érdekes kutatási terület lehet a gasztronómia és a turizmus közti kapcsolat felkutatása, párhuzamok keresése. Életemből még egy személyes példa is motivált, ugyanis Kalocsáról származom, ami a paprika által lett híres országszerte. Bár a szakirányom az utazás és rendezvényszervezés, mégis egy olyan témát szerettem volna választani, ami által mindkét fő szakirányba betekintést nyerhetek. Kutatási kérdéseim: Befolyásolják-e a gasztronómiai termékek és ha igen, milyen módon a turizmus fejlődését? Utazik-e egy turista azért, hogy gasztronómiai különlegességet ismerjen meg vagy annak előállítási helyén kóstolja meg azt.Mi a svájci termékek kiváló minőségének és piaci sikerének titka?
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | borturizmus, falusi turizmus, gasztronómia, Magyarország, Svájc, turizmus |
SWORD Depositor: | User Archive |
Felhasználói azonosító szám (ID): | User Archive |
Rekord készítés dátuma: | 2025. Már. 25. 11:23 |
Utolsó módosítás: | 2025. Már. 25. 11:23 |
Actions (login required)
![]() |
Tétel nézet |