A küldetésorientált katonai vezetési alapelvek megvalósításának lehetőségei a civil környezetben a nagyobb profit elérése céljából

Bodó Beatrix (2024) A küldetésorientált katonai vezetési alapelvek megvalósításának lehetőségei a civil környezetben a nagyobb profit elérése céljából. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakdolgozat Bodó Beatrix.pdf] PDF
Szakdolgozat Bodó Beatrix.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (717kB)
[thumbnail of Bodó Beatrix.pdf] PDF
Bodó Beatrix.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (213kB)
[thumbnail of Bodó Beatrix bírálat.pdf] PDF
Bodó Beatrix bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (204kB)

Absztrakt (kivonat)

A 20.századi tapasztalatok feldolgozása során a hadtudományi és a vezetéselméleti szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a harcászati és hadműveleti szinteken a vezetést decentralizálni kell annak érdekében, hogy a harctevékenység hatékonyabban végrehajtható legyen. A korábbi elmélettel szemben, miszerint a magasabb szintű vezető szinte mindenre kiterjedően szab feladatot az alárendelt parancsnokoknak, a küldetésorientált szemléletű parancsnok nagy „mozgásszabadságot” hagy a beosztott parancsnokoknak. Míg a korábbi elmélet szerint egy beosztott parancsnoknak meghatározásra került a végrehajtandó feladat, az elvárt végállapot, valamint a végrehajtás módszere is, addig az új szemlélet szerint a módszert maga a beosztott parancsnok választhatja meg, természetesen abban az eseten, ha az nem terjeszkedik túl az elöljáró által rögzített kereteken túl.Ezen gondolkodásmódot a civil logisztika területén is lehet adoptálni, melyet hosszútávon biztosítható a termelés hatékonyság növelése és ezáltal a profit növelés. Ahhoz, hogy a vezetés, legyen ez civil vagy katonai a küldetésalapú vezetés, megtudjon valósulni szükséges a rendelkezésre álló humánerőforrás képzettség szintje az adott feladat ellátása megfelelő legyen.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi logisztikai szolgáltatások szakirányú továbbképzési szak

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: honvédelem, küldetésorientált vezetés, logisztika, termelés, vezetés és szervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Okt. 03. 13:39
Utolsó módosítás: 2024. Okt. 03. 13:39

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet