Az első- és utolsó kilométeres logisztika működése a fenntarthatóság és a visszutas logisztika tükrében

Jakus Bálint (2024) Az első- és utolsó kilométeres logisztika működése a fenntarthatóság és a visszutas logisztika tükrében. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Jakus Bálint_Szakdolgozat2024.pdf] PDF
Jakus Bálint_Szakdolgozat2024.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szakdolgozat véleményezés, Külső konzulens, Ferenczi Zsombor.pdf] PDF
Szakdolgozat véleményezés, Külső konzulens, Ferenczi Zsombor.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (86kB)
[thumbnail of belső-biralat-sztk Jakus Bálint.pdf] PDF
belső-biralat-sztk Jakus Bálint.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (358kB)

Absztrakt (kivonat)

A városi területeken az utolsó és első kilométer logisztikája az ellátási lánc menedzsment tágabb keretén belül kritikus területként jelenik meg. A kutatás célja, az első és utolsó kilométeres logisztika kérdéseinek fenntarthatósági szemszögből történő vizsgálata. A szakdolgozatban az utolsó és első kilométeres logisztikával kapcsolatos sokrétű kérdéseket vizsgálom, keresem a választ arra, hogy az first- és last mile folyamatok, miként jelennek meg a városi környezet fenntarthatóságában, valamint a körforgásos gazdaság és a visszutas logisztikai folyamatokban. A fenntartható logisztikai gyakorlatok iránti igény megnőtt, mivel a vállaltok igyekeznek minimalizálni ökológiai lábnyomukat, miközben az ügyfelek egyre növekvő igényeinek is eleget tesznek. A dolgozat bemutatja és vizsgálja, hogy a fokozott hulladéktermelés, a környezeti károk és az erőforrások kimerülése miatti aggodalmak növekedésével egyre népszerűbbé válik a körforgásos gazdaság gondolata, amely a hagyományos lineáris termelési és fogyasztási paradigma helyettesítésére alkalmas. A visszutas logisztika és a fenntartható logisztika integrálása kulcsfontosságú stratégiává vált azon vállalatok számára, amelyek igyekeznek megfelelni az ügyfelek változó igényeinek, minimalizálni a környezeti hatásukat és optimalizálni az erőforrás-felhasználást. A dolgozat foglalkozik az utolsó és első kilométeres logisztika jelenlegi helyzetével, kiemelve az olyan kulcsfontosságú kihívásokat, mint a forgalmi torlódások, a környezetszennyezés és a nem hatékony útvonaltervezés.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi logisztikai szolgáltatások szakirányú továbbképzési szak

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: ellátási lánc - ellátó hálózat, fenntarthatóság, logisztika, logisztikai szolgáltatások, nemzetközi logisztika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Okt. 03. 13:39
Utolsó módosítás: 2024. Okt. 03. 13:39

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet