A koreai popkultúra és az indentitás: A Hallyu hullám hatása a magyar fiatalok kulturális azonosságára

Jónás Bianka (2024) A koreai popkultúra és az indentitás: A Hallyu hullám hatása a magyar fiatalok kulturális azonosságára. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of A koreai popkultúra és az identitás - A Hallyu hullám hatása a magyar fiatalok kulturális azonosságára (2024).pdf] PDF
A koreai popkultúra és az identitás - A Hallyu hullám hatása a magyar fiatalok kulturális azonosságára (2024).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of JónásB-biralati-szempontok-belso-biralo-alapkepzes.pdf] PDF
JónásB-biralati-szempontok-belso-biralo-alapkepzes.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (245kB)
[thumbnail of biralat kulso JB.pdf] PDF
biralat kulso JB.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (618kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatás célja feltárni és megérteni a koreai popkultúra, azaz a Hallyu hullám által gyakorolt hatást a magyarországi fiatalokra és azok kulturális identitására. A cél az, hogy olyan módszereket alkalmazzunk, amelyek lehetővé teszik a koreai popkultúra hatásainak mélyreható és széleskörű megértését a magyar fiatalok körében.A digitális média elemzése alkalmazható a közösségi médiaplatformok tartalmának figyelésére és az online közösségek dinamikáinak megértésére. Ez segíthet abban, hogy nyomon kövessük és elemezzük a koreai popkultúra iránti online érdeklődést és a látogatók közötti kapcsolatokat.A kutatás magába foglalja azt, hogy hogyan talál utat és befolyásolják a koreai filmek, sorozatok, zenék és más kulturális jelenségek a fiatalok mindennapjait. Fontos megérteni, hogy hogyan hat ezeknek az elemeknek a fogyasztása és befogadása az érintettek életstílusára, szokásaira és azonosságára.A Hallyu hullám hatása megtalálható a fiatalok közötti közösségekben és az azokból kinövő rajongói csoportokban. Azoknak a magyar fiataloknak a vizsgálata, akik aktívan részt vesznek a koreai popkultúra fogyasztásában és megosztásában, lehetővé teszi, hogy átlássuk, hogy milyen szerepet játszik ez a folyamat az ő életükben és azonosságukban.A kulturális adaptáció és befogadás szintén kulcsfontosságú tényező, hiszen érdekes megérteni, hogyan illesztik be a magyar fiatalok a koreai kulturális elemeket saját életstílusukba és mindennapi rutinjaikba. Ezen keresztül formálódik az identitásuk és az azonosságuk, amelyek részben vagy egészében a Hallyu hatása alatt állnak.Érdemes ezen kívül megvizsgálni, hogy a Dél-Koreában hosszú ideje jelen lévő, már-már egészségtelen szépségideál, hogyan befolyásolja a fiatalok identitását, a divathoz, illetve más tényezőkhöz való viszonyulását.Valamint a digitális tér és a közösségi média platformjai jelentős szerepet játszanak a koreai popkultúra terjedésében és a fiatalok közötti kapcsolatokban. A kutatás feladata, hogy feltárja, hogyan alakulnak ki és milyen formát öltenek a koreai popkultúrát fogyasztó fiatalok közösségei ezeken a platformokon, és hogyan befolyásolja ezeket a kapcsolatokat és az azonosságformálást.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Kommunikáció Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kommunikáció és médiatudomány

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Dél-Korea, Hallyu wave, k-dráma, k-pop, Rajongói közösségek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:46
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet