Magyarország befektetési környezete: elemzés a főbb beruházók, FDI statisztikák és kiemelkedő projektek tükrében

Czellér Kinga (2024) Magyarország befektetési környezete: elemzés a főbb beruházók, FDI statisztikák és kiemelkedő projektek tükrében. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Czellér_Kinga_szakdolgozat_mester_NGG_nyil.pdf] PDF
Czellér_Kinga_szakdolgozat_mester_NGG_nyil.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of CzellerK_MA_biralat_i.pdf] PDF
CzellerK_MA_biralat_i.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (141kB)
[thumbnail of CzellerK_MA_biralat_ML.pdf] PDF
CzellerK_MA_biralat_ML.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (143kB)

Absztrakt (kivonat)

A diplomamunka felépítéséről és tartalmáról elmondható, hogy egy átfogó vizsgálatot végez Magyarország befektetési környezetéről, különösen kiemelve a főbb beruházókat, a külföldi közvetlen beruházásokat és azok statisztikáit, valamint bemutatva néhány jelentős projektet. Az elemzés mélyebb megértést nyújt az ország befektetési lehetőségeiről és annak gazdasági hatásairól.A dolgozat első részében részletesen kifejtem Magyarország befektetési rendszerének különböző elemeit. Ezek közé tartozik az adózási környezet, beleértve az adókedvezményeket és az adóvisszatérítési lehetőségeket, valamint az üzleti szabályozások, például a munkaügyi szabályozások és a kereskedelmi politikák. Emellett elemzem a támogatási rendszert és az állami támogatások elérhetőségét, valamint az infrastrukturális feltételeket, mint például az energetikai és közlekedési infrastruktúrát.A harmadik nagy fejezetben részletesen vizsgálom a főbb beruházókat, ideértve a multinacionális vállalatokat és a stratégiai partnerségeket. Ebben a részben megértjük, hogy milyen tényezők motiválják ezeket a vállalatokat a magyarországi beruházásokra, és milyen mértékben járulnak hozzá ezek a beruházások a magyar gazdaság fejlődéséhez és versenyképességéhez.A negyedik fejezetben pedig a külföldi közvetlen beruházások statisztikáit és trendjeit vizsgálom meg. Elemzem, hogy az elmúlt években hogyan alakultak ezek a beruházások Magyarországon, és milyen ágazatok vonzzák a legnagyobb figyelmet a külföldi befektetők körében.Ezt követően részletesen bemutatok három jelentős projektet, amelyek a magyarországi gazdaság fejlődését és diverzifikációját segítik elő. Különös figyelmet szentelek a CATL akkumulátorgyár, a BMW autógyár (iFACTORY) és az EVE Power Solar Farm projektjeinek gazdasági, társadalmi és környezeti hatásainak elemzésére.Továbbá az elemzések alapján részletesen értékelem a bemutatott projektek gazdasági és társadalmi hatásait, és kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy ezek a projektek milyen pozitív vagy negatív hatást gyakorolnak a helyi közösségekre. A következő lépésben pedig összehasonlítom Magyarországot más európai országok FDI trendjeivel, hogy megértsük az ország versenyképességét és vonzerejét a nemzetközi befektetők számára.Végül, a „Kitekintés” nevezetű fejezet rész összefoglalja a szakdolgozat főbb megállapításait és kitekintést ad a jövőre. Megvizsgálom, hogy milyen intézkedések tehetők még a külföldi befektetések előmozdítása érdekében Magyarországon, és milyen tendenciákra lehet számítani a következő években a befektetési környezet alakulásában.Természetesen a dolgozat végén összefoglalásra kerülnek a diplomamunkában demonstrált adatok, illetve a diplomamunka kérdése is, amely a következő volt:„Mely specifikus tényezőkből kifolyólag történik Magyarországon szignifikánsan több beruházás a többi európai országhoz képest?”

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: autóipar, befektetéselemzés, beruházás(ok), beruházási projektek, HIPA, járműipar magyarország, külföldi közvetlen beruházások, külföldiek Magyarországon, Magyarország, magyarországi adórendszer, multinacionális vállalatok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:46
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet