Az elektromos mobilitás frontvonalán: az európai unió célkitűzéseinek megvalósítása a norvég tapasztalatok tükrében Magyarországon

Hölczl Paszkál Dominik (2024) Az elektromos mobilitás frontvonalán: az európai unió célkitűzéseinek megvalósítása a norvég tapasztalatok tükrében Magyarországon. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Hölczl Pascal szakdolgozat 2024.pdf] PDF
Hölczl Pascal szakdolgozat 2024.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of 240602 Hölczl Paszkál_szakdolgozat_külső bírálat.pdf] PDF
240602 Hölczl Paszkál_szakdolgozat_külső bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (122kB)
[thumbnail of Holczl_Paszkal_biralat_Ferkelt.pdf] PDF
Holczl_Paszkal_biralat_Ferkelt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (218kB)

Absztrakt (kivonat)

A világ változik. A fejlődés rohamtempóban dübörög, nincs megállás. Versengés és újítások minden területen, egyre inkább környezettudatosan. Viszont egyetlen ország sem múlja felül olyannyira a másikat, mint az elektromos mobilitás területén Norvégia. Szó szerint kimagaslik a többi ország közül. Norvégiában az új autók már több, mint 80 százaléka elektromos. Példamutató és iránymutató adatai arra sarkallják a világ vezetőit, hogy tanuljanak és alkalmazzanak jól működő stratégiákat egy olyan jövőért cserébe, amit a gyermekeinknek hagyunk.A fenntartható közlekedés mintájának bemutatására Norvégia remek példa, mert szemlélteti az elektromos autók bevezetésének sikeres stratégiáját. Egy évtized alatt a fenntartható mobilitás élvonalába került. Elektromos autó politikája egyedülálló és követendőpélda minden ország számára. Norvégia EV-politikája és a kapcsolódó intézkedések sok tekintetben forradalmasították az elektromos mobilitás területét. Például jelentős adókedvezményeket és egyéb kedvezményeket is nyújt az elektromos autó vásárlóknak, valamint támogatja a töltőinfrastruktúra fejlesztését és a környezetbarát közlekedési kezdeményezéseket.Dolgozatomban bemutatom Magyarország elektromobilitásban elfoglalt helyzetét. Kitérek az Európai Unió által kitűzött célokra és azok betarthatóságára. Elemzem a Norvégiában sikeresen alkalmazott szabályrendszert és összehasonlítom és összegzem a Magyarország számára követendő irányvonalakat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi tanulmányok

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, autó, elektromos autó, EU és Magyarország, norvégia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:44
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet