Múló chiphiány és készletezési kihívások az autóelektronikai gyártásban: vállalati reakciók és alapanyag felhasználási stratégiák

Pilisi József (2024) Múló chiphiány és készletezési kihívások az autóelektronikai gyártásban: vállalati reakciók és alapanyag felhasználási stratégiák. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat - Pilisi József.pdf] PDF
Szakdolgozat - Pilisi József.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2029. Május 04..

Download (2MB)
[thumbnail of nyilatk_szakdoga_státuszról_hitelesített.pdf] PDF
nyilatk_szakdoga_státuszról_hitelesített.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (546kB)
[thumbnail of SZAKDOLGOZAT BÍRÁLAT - Pilisi József.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT BÍRÁLAT - Pilisi József.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (184kB)
[thumbnail of Pilisi József.pdf] PDF
Pilisi József.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (218kB)

Absztrakt (kivonat)

A koronavírus 2020-as megjelenésével globális mikrochip hiány jelenség alakult ki a világpiacon. A nemzetközi kereskedelem meghatározó részét érintő alapanyag ellátási krízis az autóelektronikai berendezések termelői szektorának üzletvitelét nagymértékben befolyásolta. A félvezetők ellátási láncának komplex szerkezete miatt a gyártáshoz igényelt alkatrészek hozzáférhetősége korlátozottá vált. A termelés folyamatosságának érdekében a vállalatok rendhagyó módszereket alkalmaztak a beszerzés területén. A dolgozat középpontjában álló Continental budapesti autóelektronikai gyára az alapanyag ellátás biztosításának érdekében, a gyártásfüggetlen igények beállítását kezdte meg 2021-ben. A biztonsági készletszintek növekedését megcélzó intézkedés gyakorlati alkalmazása akadályokba ütközött. Emellett a beszállítói partnerek koordinációja és az anyavállalat központi utasításai további problémákat okoztak. 2022 második negyedévében a vállalat sikeresen elérte a kritikus fontosságú alkatrészek számottevő részénél a krízismenedzsment stratégiájában meghatározott 90 napos gyártási alapanyagigény lefedettséget. Az ellátás instabil környezetében és a vevői igények fluktuációjában, a felhalmozott készletmennyiség elegendő volt az gyártóüzem folyamatos ellátására. Azon alapanyagok körében, ahol a készletszintek nem érték el a meghatározott célértéket, továbbra is alkalmazott módszer volt a gyártásfüggetlen igények beállítása. Azoknál az alkatrészeknél, ahol a készletek elérték a 90 napot ezeket a beállításokat felfüggesztették, majd a lefedettség biztonsági idejének meghatározásával tartották a kívánt készletszinteket. A stratégia változtatásainak helytelen kommunikációja és a szoftverrendszer karbantartás hiánya okán, a beérkező áru mértéke meghaladta a tervezett készletnövekedést a III. negyedévben. A túlkészletezés jelenségével a Continental telephelyére érkező alapanyag mennyiség a raktár tárolási kapacitását 216%-kal haladta meg 2022 októberében. Ekkor a termelési alapanyag felhasználás üteme és az alapanyagok szavatossági időtartamának egyensúlya felborult. Így a készletmennyiség felhasználhatatlan része minőségügyi okokból selejtezésre került. A 2022-es évben több mint 560 millió HUF veszteséget generált a túlkészlet, aminek 2023-as összege már közel 1 milliárd HUF volt. A veszteségek elkerülése érdekében a felhasználhatósági időintervallum módosítása elsődleges megoldásként került alkalmazásra. Emellett a vállalati készlet- és raktárgazdálkodás hatékonyságának növelésében az alternatív, First Expired First Out elvű alapanyag felhasználási stratégia bevezetése kezdődött meg 2024-ben. Az egyes típusú alkatrészeknél akadályba ütköző projekt, a selejtezéssel járó veszteségek enyhítésében és a vállalat költségvetési mutatóinak helyreállításában kiemelt szerepkörrel bír.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: anyagellátási tevékenység, készletezési rendszer javítása, készletgazdálkodás, logisztika, raktárgazdálkodás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:44
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet