Egyetemisták elhelyezkedési helyzete a szakmai gyakorlat kapcsán és a diploma után

Katona Lili Gréta (2024) Egyetemisták elhelyezkedési helyzete a szakmai gyakorlat kapcsán és a diploma után. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT (1).pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Katona Lili Gréta_bírálat.pdf] PDF
Katona Lili Gréta_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (239kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakirodalom több fejezetre oszlik, amelyek a munkaerőpiaci változásokat befolyásoló különböző tényezőket vizsgálják és elemzik. Az 1. fejezet a humánerőforrás-gazdálkodás jellemzőit vizsgálja. A 2. fejezet a munkaerő-piaci feltételekre és jellemzőkre összpontosít a jelenlegi helyzet megértése érdekében. A 3. fejezet a fiatalok, a diákok és a friss diplomások helyzetét értékeli és elemzi. A 4. Fejezet a generációk közötti különbségekkel foglalkozik a munkahelyeken, és megvizsgálja, hogy ezek milyen kihívásokat jelentenek, milyen különbségek vannak a generációk között, és milyen konfliktusok alakulhatnak ki közöttük.Az emberi erőforrás menedzsment jellemzői közé tartozik, hogy kikből épül fel ez a rendszer. Ez a rendszer a 4M-ből áll: Money, market, method és a man. A4M közül valószínűleg az ember a legfontosabb, mivel mindenhol szükséges elem. A humánerőforrás gyakorlati és a tudományos eredményei számos ellentmondással szembesülnek, amelyek közül sok a kezdetektől fogva releváns a humánerőforrás területén.A szakértők és a politikai döntéshozók úgy vélik, hogy lépéseket lehet tenni a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és a nők és férfiak közötti bérszakadék csökkentése érdekében. A nemek közötti szegregáció azonban a foglalkoztatás természetes következménye, amely a férfiak és a nők biológiai és társadalmi képességei közötti különbségekből és az ebből eredő termelékenységi keresletből fakad. A piaci erők önkényes korlátozása nem fogja meghozni a kívánt eredményeket, és a piaci erők átalakítása csak akkor lesz hatékony, ha következetes társadalmi, demográfiai és foglalkoztatási célokat határoznak meg.A munkaerőpiac és a felsőoktatási igények közötti eltérés a strukturális munkanélküliség növekedéséhez vezetett. Az alacsony képzettséget igénylő munkakörökben dolgozó diplomások felváltották az alacsony képzettséget igénylő munkakörökben dolgozó diplomásokat, ami az alacsony képzettséget igénylő munkakörökben a munkanélküliség növekedéséhez vezetett.A generációk közötti jobb kommunikáció lehetővé teszi a különböző generációk együttműködését. Az idősebb generációk gyakran vonakodnak az újonnan felvett munkavállalók betanításától, pedig a tapasztalt munkavállalók tudása és tapasztalata nagy segítséget jelenthet az újonnan felvettek számára. Az idősebb és a fiatalabb generációk közötti konfliktusok az élet számos területén előfordulhatnak, de a munkahelyeken a konfliktusok általában az eltérő neveltetés, valamint az eltérő gondolkodásmód és annak megértése miatt kerülnek felszínre. A megfelelő légkör és kommunikáció azonban segíthet áthidalni ezeket a különbségeket, és ösztönözheti a hatékony együttműködést.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

kereskedelem és marketing

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: egyetemisták helyzete, emberi erőforrás - munkaerő, emberi erőforrás menedzsment, generációs különbségek, HR, munkaerőpiac
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:41
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:41

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet