A Kína és Korea közötti kulturális versengés – 3 szimbolikus verseny média reprezentáció példáján

Xu Shan Shan (2024) A Kína és Korea közötti kulturális versengés – 3 szimbolikus verseny média reprezentáció példáján. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Xu Shan Shan.pdf] PDF
Szakdolgozat_Xu Shan Shan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Xu Shan Shan.pdf] PDF
Xu Shan Shan.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Xu Shanshan bírálat MB aláírással.pdf] PDF
Xu Shanshan bírálat MB aláírással.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (158kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatás célja, hogy megvizsgálja a kínai-koreai kulturális konfliktusok jellegzetességeit a média által közvetített eseményeken keresztül, valamint ezek hatását a két ország közötti kapcsolatokra. Dél-Korea és Kína, mint Kelet-Ázsia két kulturális nagyhatalma, gazdag történelmi múlttal és kulturális örökséggel rendelkeznek. Az utóbbi időben azonban gyakran előfordultak kulturális összeütközések a két ország között, amelyek széles körben megjelentek és megvitatásra kerültek a média által, és jelentős hatással voltak a kölcsönös bizalomra és kommunikációra. Ezért a tanulmány fókuszában a média szerepe és megnyilvánulásai állnak a kínai és dél-koreai kulturális konfliktusban. A média, mint információterjesztés és közvélemény formálásának fontos eszköze, kulcsszerepet játszik a két ország közötti kulturális konfliktusban, és jelentéseivel elmélyítheti vagy enyhítheti a két fél közötti ellentéteket.A tanulmány három jellegzetes eseményen keresztül vizsgálja és elemzi a média szerepét a kínai és dél-koreai kulturális konfliktusokban, valamint azok hatását a nacionalista érzelmekre. Az események, mint a Sárkányhajó Fesztivál vs. Gangneung Sárkányhajó Fesztivál, a Hanbok vs. Hanbok, és a kimchi vita, mélyreható elemzésen esnek át, és dél-koreaiakkal folytatott mélyinterjúk révén feltárják a kínai-koreai kulturális konfliktusok mélyebb okait. Végül a tanulmány javaslatokat és stratégiákat kínál e konfliktusok kezelésére, hogy elősegítse a két fél közötti megértést és megbékélést.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Kommunikáció Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kommunikáció és médiatudomány

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: interkulturális kommunikáció, kína, Korea, kulturális konfliktus, kulturális különbségek, média, nacionalizmus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:40
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:40

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet