Orosz dezinformációs kampányok Magyarországon: két online hírportál vizsgálata

Turóczi Tamás (2024) Orosz dezinformációs kampányok Magyarországon: két online hírportál vizsgálata. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Turóczi Tamás(Z3XTC5)_végleges-v3.pdf] PDF
Szakdolgozat_Turóczi Tamás(Z3XTC5)_végleges-v3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of TurócziT-biralati-szempontok-belso-biralo-alapkepzes.pdf] PDF
TurócziT-biralati-szempontok-belso-biralo-alapkepzes.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (283kB)
[thumbnail of bírálat.pdf] PDF
bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (995kB)

Absztrakt (kivonat)

A világban zajló konfliktusoknak mindig is részét képezte az információs és a kommunikációs előny birtoklásáért folyó küzdelem. Egyfelől az információ birtoklása stratégiai előnyt jelenthet, másfelől a dezinformáció eszközként szolgálhat az opponáló ország társadalmának, politikai- és katonai vezetésének destabilizálására, vagy épp a saját háttérország stabilizálására tett törekvésekben. A történelmi tapasztalatokból tudjuk, hogy a jól megválasztott kommunikációs stratégiának nagy szerepe van a hatalom sikeres megragadásában, megtartásában, a személyi kultusz kiépítésében, az ellenség demoralizálásában, és a társadalom tagjainak megnyerésében.A hidegháború idején a dezinformációs terminus elsősorban a Szovjetunió égisze alatt emelkedett új szintre. Habár mind az amerikai, mind a szovjet fél előszeretettel aknázta ki a korabeli információs térben rejlő lehetőségeket, a Szovjetunió a hadviselés szerves részeként tekintett a kommunikációra, melyben nem kizárólag nemzetbiztonsági vagy önvédelmi szempontok játszottak közre, hanem aktívan keresték az információ fegyverként való felhasználásának lehetőségeit is. A különféle dezinformációs stratégiák tökéletesítése prioritást élvezett akkor, és élvez napjainkban is Oroszországban, éppen ezért e kommunikációs stratégiák vizsgálata tudományos érdeklődésre ad számot.A mindennapi tapasztalataink is a téma fontosságát igazolják: a 2014-es orosz–ukrán konfliktust kísérő orosz kommunikáció, a 2016-os amerikai elnökválasztást övező kétségek, a Covid-járvány idején keringő álhírek, a 2022-ben kirobbant orosz–ukrán háború kapcsán (a magyar médiában is fellelhető) orosz narratívák arra engednek következtetni, hogy a szovjet éra örökségét Oroszország nemhogy nem felejtette el, hanem a digitális lehetőségeknek köszönhetően még finomított is módszerein a nagyobb hatékonyság elérése érdekében. Mi több, a dezinformáció láthatóan az orosz politikai vezetés egyik legfontosabb kommunikációs eszközévé vált.Dolgozatomban a kortárs orosz információs hadviselést és dezinformációs technikákat vizsgálom, majd összevetem ezeket a kortárs magyar médiában megjelenő üzenetekkel.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Kommunikáció Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kommunikáció és médiatudomány

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 444.hu, dezinformáció, hibrid hadviselés, információs hadviselés, magyar médiarendszer, online hírportál, Origo
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:40
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:40

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet