A közúton, illetve légi úton történő élőállat fuvarozás logisztikai gyakorlatának összehasonlító elemzése - Az Aviagen Baromfitenyésztő Kft. példáján keresztül

Brotschul Natália (2024) A közúton, illetve légi úton történő élőállat fuvarozás logisztikai gyakorlatának összehasonlító elemzése - Az Aviagen Baromfitenyésztő Kft. példáján keresztül. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Brotschul Natália_XCQB7E.pdf] PDF
Szakdolgozat_Brotschul Natália_XCQB7E.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)
[thumbnail of Brotschul Natália.pdf] PDF
Brotschul Natália.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (218kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálat_külső_2024 05 13.pdf] PDF
Szakdolgozat bírálat_külső_2024 05 13.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (416kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban az élőállatok közúton, illetve légi úton történő fuvarozásának témakörét mutatom be. Szakdolgozatom célja, hogy a közúton, illetve légi úton történő élőállat fuvarozás logisztikai gyakorlatát összehasonlítsam a naposcsibe fuvarozás példáján keresztül. Az elméleti részben bemutatom az élőállat fuvarozás fogalomkörét, majd a téma alapfogalmainak definiálásával röviden leírom az élőállat fuvarozás folyamatát, majd rátérek az élőállat fuvarozás jelentőségére és céljára. Ezenkívül elemzem, hogy az élőállat fuvarozásban az egyes fuvarozási módokat milyen arányban használják Európai Unión belül és harmadik országok viszonylatában. Ezután az élőállat fuvarozás gazdasági vonatkozásait és annak az ellátási láncban betöltött szerepét fejtem ki, valamint megvizsgálom az élőállat fuvarozás aktuális trendjeit. Mindezek után áttekintem, hogy milyen hazai és nemzetközi szabályozások vonatkoznak az élőállatok továbbítására, hangsúlyt fektetve a fuvarozási folyamatra és az állatjólétre vonatkozó szabályozásokra. A fuvarozási folyamatok teljeskörű elemzéséhez megvizsgálom az élőállat fuvarozásban résztvevő piaci szereplők árutovábbításban betöltött szerepét a naposcsibe fuvarozás példáján keresztül. A téma elméleti kereteinek bemutatása után a gyakorlati részben a közúton, illetve légi úton történő élőállat, azon belül is a húshibrid szülőpár naposcsibe fuvarozás logisztikai gyakorlatát hasonlítom össze a fuvarozási folyamat, a fuvarozási idő, a költségtényezők, illetve a fuvarozási ágakat érintő kockázatok és kihívások szempontjából az Aviagen Baromfitenyésztő Kft. példáján keresztül. Továbbá választ keresek arra, hogy naposcsibék továbbítása esetén milyen szempontokat kell figyelembe venni a fuvarozási mód kiválasztásánál.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Aviagen Baromfitenyésztő Kft., élőállat, közúti fuvarozás, légi fuvarozás, naposcsibe
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:39
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:39

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet