A fenntarthatóság kritikus tényezői az élelmiszeriparban, különös tekintettel az élelmiszerfogyasztás és a húsipar ökológiai kihívásaira

Szentpéteri Anita (2024) A fenntarthatóság kritikus tényezői az élelmiszeriparban, különös tekintettel az élelmiszerfogyasztás és a húsipar ökológiai kihívásaira. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of SZA-YFR8P2.pdf] PDF
SZA-YFR8P2.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Diplomadolgozat bírálata Szentpéteri Anita.pdf] PDF
Diplomadolgozat bírálata Szentpéteri Anita.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (127kB)
[thumbnail of Szentpéteri Anita _ Külső bírálat_Aláírt.pdf] PDF
Szentpéteri Anita _ Külső bírálat_Aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat célja az élelmiszeripar fenntarthatósági kihívásainak feltárása és az ökológiai lábnyom csökkentésének lehetséges megoldásainak vizsgálata, különös tekintettel a húsiparra. Az élelmiszeripar globális kihívásokkal néz szembe, a fogyasztói magatartás változása és a környezeti fenntarthatóság iránti növekvő igény hatására. A dolgozat három fő kutatási területet vizsgál: a fenntarthatósági kihívások azonosítását, a húsipar ökológiai lábnyomának elemzését, valamint az innovatív fenntarthatósági intézkedéseket.A primer kutatás során félig strukturált interjút készítettem egy húsfeldolgozó üzem vezérigazgatójával és kérdőíves felmérést végeztem fogyasztók körében. Az interjú lehetővé tette a húsipar fenntarthatósági kihívásainak mélyreható vizsgálatát, míg a kérdőív a fogyasztói szokásokat és fenntarthatósági tudatosságot térképezte fel. A kutatási eredmények rámutatnak, hogy az élelmiszeriparban különösen a húsipar jelentős ökológiai lábnyommal rendelkezik, de a fenntarthatóságra irányuló innovációk és intézkedések, valamint a fogyasztói magatartás változása kulcsfontosságúak lehetnek a környezeti terhek csökkentésében.A dolgozat a fenntartható gyakorlatok bevezetésének és az innováció ösztönzésének szükségességét hangsúlyozza. Az eredmények hozzájárulhatnak az élelmiszeripar fenntarthatóvá tételéhez, ösztönözve a további kutatásokat és az iparág szereplőinek együttműködését a fenntarthatósági célok elérése érdekében. Az élelmiszeripar fenntarthatósága összetett törekvés, amely minden érintett elkötelezettségét és folyamatos innovációt igényel.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, ellátási lánc - ellátó hálózat, élelmiszer, fenntarthatóság, húsfogyasztás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:35
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:35

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet