Az információbiztonság, adatvédelem aktuális kérdései a hazai bankszektor szemszögéből

Tóth Veronika (2024) Az információbiztonság, adatvédelem aktuális kérdései a hazai bankszektor szemszögéből. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Tóth Veronika.pdf] PDF
Tóth Veronika.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (619kB)
[thumbnail of !!Tóth Veronika_Alap_biralati-szempontok-belso-biralo-alapkepzes2.pdf] PDF
!!Tóth Veronika_Alap_biralati-szempontok-belso-biralo-alapkepzes2.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (192kB)
[thumbnail of Külső bírálat Tóth Veronika.pdf] PDF
Külső bírálat Tóth Veronika.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (178kB)

Absztrakt (kivonat)

Az egyre inkább összekapcsolódó világban az adat- és információbiztonság a vállalkozások és a nemzetek stabilitása és sikere szempontjából is kiemelkedő jelentőségűvé vált. A technológia és a kiberfenyegetések gyorsan fejlődő környezete folyamatos éberséget és alkalmazkodást tesz szükségessé az értékes adatok kezelése, védelme és az ügyfelek iránti bizalom fenntartása érdekében. A KBC Csoporthoz tartozó magyarországi K&H Bank informatikai rendszerszervezőjeként személyesen tapasztaltam az információbiztonság és adatvédelem fontosságát a pénzügyi szektorban. Az általános adatvédelmi rendeletnek (GDPR) való megfelelést biztosító rendszer támogatásával átfogó ismereteket szereztem az adatkezelés és ügyfeleink hozzájárulásának bonyolultságáról. A Nemzetközi Gazdálkodás képzés Gazdaságdiplomácia szakán szerzett tudományos hátterem biztosította számomra a szükséges ismereteket és készségeket ahhoz, hogy elemezzem az információ- és adatbiztonság gazdasági vonatkozásait és globális perspektíváit. Az információs kockázatkezelés iránti személyes érdeklődésem, valamint a pszichológiai manipuláció (kifejezetten a social engineering), a rosszindulatú programok (malwarek), az adathalászat és a DDoS-támadások iránti kíváncsiságom voltak a tényezői annak, hogy ebben a témában szerettem volna elmerülni a szakdolgozati kutatásomban. Emellett azt gondolom, hogy az Ukrajna és Oroszország között zajló háború rávilágított a kiberbiztonság kritikus szerepére a modern hadviselésben. Ahogy a nemzetállamok egyre gyakrabban alkalmaznak kifinomult kibertámadásokat a kritikus infrastruktúrák megcélzására és az alapvető szolgáltatások megzavarására, ennek a témakörnek a jelentősége még hangsúlyosabbá válik. A dolgozatom az információ- és adatbiztonság aktuális kérdéseit a hazai bankszektor szemszögéből vizsgálva átfogó elemzést kíván adni a pénzügyi intézmények előtt álló kihívásokról és megoldásokról a növekvő digitális fenyegetések világában. A kutatás célja a bankszektoron belüli kulcsfontosságú sebezhetőségek és biztonsági intézkedések azonosítása, viszont a munkámban szerzett tapasztalatom alapján úgy gondolom, hogy az információ- és adatbiztonság tágabb vonatkozásai mellett az egyének szerepét sem lehet alábecsülni. A hazai bankok ügyfelei és alkalmazottai egyaránt kritikus szerepet játszanak a hatékony biztonsági gyakorlat fenntartásában, mivel tevékenységük és magatartásuk jelentősen befolyásolhatja az intézmény általános biztonsági helyzetét. A figyelem felkeltésével és a biztonságtudatosság kultúrájának előmozdításával a pénzintézetek képessé tehetik az egyéneket arra, hogy pozitívan járuljanak hozzá az információ- és adatvédelmi erőfeszítésekhez. Így a dolgozatomban vizsgálom az egyéni felelősség jelentőségét is az érzékeny információk integritásának és bizalmasságának megőrzésében, feltárva, hogy a hazai bankok milyen módon tudják még jobban bevonni és támogatni az ügyfeleket és alkalmazottakat a legmagasabb szintű biztonsági előírások betartásában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatvédelmi szabályozás, bankszektor, EU, GDPR (General Data Protection Regulation), információbiztonság - adatbiztonság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:35
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:35

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet