SAP - Vállalatirányítási rendszer egy multinacionális vállalatnál: Az implementáció, használat, és hatások értékelése

Vajda Soma (2024) SAP - Vállalatirányítási rendszer egy multinacionális vállalatnál: Az implementáció, használat, és hatások értékelése. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of SAP - Vállalatirányítási rendszer egy multinacionális vállalatnál Az implementáció, használat, és hatások értékelése.pdf] PDF
SAP - Vállalatirányítási rendszer egy multinacionális vállalatnál Az implementáció, használat, és hatások értékelése.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Vajda Soma biralati-szempontok-belso-biralo-alapkepzes NG DEM.pdf] PDF
Vajda Soma biralati-szempontok-belso-biralo-alapkepzes NG DEM.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (277kB)
[thumbnail of Vajda Soma_Szakdolgozat bírálat_külső konzulens.pdf] PDF
Vajda Soma_Szakdolgozat bírálat_külső konzulens.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (104kB)

Absztrakt (kivonat)

Az egyetemi éveim alatt mindig is fontosnak tartottam, hogy naprakész legyek az informatikai és gazdasági területeken uralkodó legfrissebb trendekkel kapcsolatban. E tudásvágy vezetett ahhoz, hogy az elmúlt két év során egy vezető energiagazdálkodási multinacionális vállalatnál betekintést nyerjek a gazdasági és informatikai működésükbe. Ezen időszak alatt részt vettem több jelentős projektben, ahol olyan kulcsfontosságú tapasztalatokat szereztem, mint az automatizált rendelésfeldolgozás és egy ERP rendszer implementációja. Ezen tapasztalatok és megszerzett ismeretek jelentősen hozzájárultak szakmai fejlődésemhez, és inspiráltak arra, hogy szakdolgozatom témájául a vállalati informatikai rendszerek hatékonyságának növelését válasszam, különös tekintettel az ERP rendszerekre. Személyes véleményem, hogy manapság a vállalatirányítási információs rendszerek elengedhetetlenek a vállalati működéshez. Ezek a rendszerek a vállalat vezetését, irányítását és szabályozását támogatják; az adatok gyűjtésével, továbbításával, feldolgozásával, megjelenítésével és tárolásával segítik a vállalati folyamatokat. A vállalatirányítási rendszerekbe integrálhatók azok a folyamatok, amelyek a vállalat üzleti tevékenységei során felmerülnek, beleértve a vállalatvezetést, a termelést és a termékek értékesítését is. A szakirodalmi kutatás során prioritást élvezett a legfontosabb és legrelevánsabb információk feltárása. Kutatásom fő célja az volt, hogy átfogóan bemutassam az ERP rendszerek fejlődését, magyarországi kis- és középvállalkozásokban alkalmazott vállalatirányítási rendszereket, valamint az ERP rendszerek általános implementációs folyamatait. Ezeknek a témáknak az alapos ismertetése elengedhetetlen a primér kutatásom sikerességéhez és strukturált felépítéséhez. Az általam gyűjtött és elemzett adatok nemcsak a szakdolgozatom alapjait képezik, hanem hozzájárulnak ahhoz is, hogy pontos képet nyújtsanak az ERP rendszerek jelenlegi állapotáról és azok gyakorlati alkalmazásáról a hazai illetve multinacionális vállalkozások körében. A kutatás központi témája az Oracle-ről SAP-ra történő átállás, amelyet egy konkrét esettanulmányon keresztül vizsgálok. Az esettanulmány alapját a munkahelyem az Eaton Business Services Kft. szolgáltatja, ahol a tavalyi évben Spanyolországban megvalósult az átállás Oracle rendszerről SAP rendszerre. Az átállást különösen érdekessé teszi, hogy a vállalat nem vett igénybe külső szolgáltatót, hanem a cég saját ERP csapatának erőfeszítései révén valósult meg a projekt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Társadalomtudományi Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ERP rendszerek, implementáció, multinacionális vállalatok, SAP, vállalatirányítási információs rendszer(ek)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:35
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:35

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet