A televíziós műsorvezetés kommunikációs vizsgálata - A digitalizáció hatása a műsorvezetői készségek és a szakma átalakulására

Somfai Dóra (2024) A televíziós műsorvezetés kommunikációs vizsgálata - A digitalizáció hatása a műsorvezetői készségek és a szakma átalakulására. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Somfai_Dóra_LJ0X1O.pdf] PDF
Somfai_Dóra_LJ0X1O.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szakdolgozat elbírálás és értékelés - Pataki Zita.pdf] PDF
Szakdolgozat elbírálás és értékelés - Pataki Zita.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (49kB)
[thumbnail of opp_müsorvezetés.pdf] PDF
opp_müsorvezetés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (299kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban az műsorvezetők kommunikációs készségeit, továbbá a szakmához elengedhetetlen kvalitásokat vizsgáltam, különös tekintettel az információs műsorcsoportra. Törekvéseim közé a szakma fogalmainak és paramétereinek bemutatása, illetve a témakör pontosabb felderítése tartozott. A célkitűzésem eléréséhez a szakirodalmi források feldolgozásával vázoltam fel a téma relevanciájának fontosságát. Bárdos András és Máté Krisztina disszertációjára (2003), illetve Pusztai Virág (2020) könyvére támaszkodva vizsgáltam a műsorvezetés gyakorlatának század eleji és napjainkban is aktuális tényezőit. Foglalkoztam a televíziózás kapcsolódó nemzetközi és magyarországi viszonylataival, az információs műsorok követelményeivel és jellemzőivel. Részletesen jellemeztem a műsorkészítés verbális és nonverbális komponenseit, illetve kitértem a digitalizáció televízióra és szakmára gyakorolt létező, illetve potenciális jövőbeli következményeire is. Célom volt továbbá a téma szakirodalomban való korlátozott mértékű jelenléte következtében bemutatni, hogy a (televíziós) műsorvezetésnek számos, a 21. században is kutatásra érdemes területe létezik. E témakörök, valamint a változások és összefüggések felderítésében szakmai mélyinterjúkat készítettem olyan elismert műsorvezetőkkel, akik több évtizedes tapasztalataikat nem csak a képernyőn, de a felsőoktatási képzések során is továbbörökítik. Kérdeztem őket az elméleti alapok gyakorlatban való megvalósulásáról, karrierjük meghatározó állomásairól, a „jó és sikeres műsorvezető” definiálásáról, a kommunikációs összetevőkről és egyéb emberi tulajdonságokról. A válaszaik megerősítették a szakirodalomban leírtakat, illetve izgalmas gondolatokkal egészítették ki azokat. A megkérdezett műsorvezetők szerint bár szükséges az alapvető kommunikációs készségek megléte, ezáltal a szép, illetve helyes beszéd, a hanghordozás minden apró részlete, a levegővétel, azonban lényegesen nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az emberi tulajdonságoknak, ezáltal például a szakmai alázatnak, ambíciónak, kitartásnak, türelemnek, a kíváncsiságnak – és annak a bizonyos „plusznak”. Az elmúlt 20-25 év digitális átalakulása és az online tartalomgyártás megjelenése hatást gyakorolt a „klasszikus” televíziós műsorvezetők munkásságára és szerepére is. A számos internetnek köszönhető pozitív tényező, ezáltal a gyorsabb információelérés- és feldolgozás, a fogyasztói igények precízebb kielégítése, a lehetőségek tárházának bővülése mellett számos negatívumot is megfogalmaztak. A szakmában is kihívást jelent az információk hitelességének megítélése, ellenőrzése és megtartása is, ahogy egyre nehezebbé válik a klasszikus értékekkel rendelkező utánpótlás kitermelése is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Kommunikáció Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kommunikáció és médiatudomány

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitális jövő, információs műsorok, műsorvezető, televíziós műsor, televíziós műsorvezetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Szep. 20. 08:34
Utolsó módosítás: 2024. Szep. 20. 08:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet