A Magyar Állami Operaház látogatókutatása

Printz Dorottya Tímea (2024) A Magyar Állami Operaház látogatókutatása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Printz Dorottya Tímea - A Magyar Állami Operaház látogatókutatása (2024).pdf] PDF
Printz Dorottya Tímea - A Magyar Állami Operaház látogatókutatása (2024).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálati lap 2024 Printz Dorottya.pdf] PDF
Szakdolgozat bírálati lap 2024 Printz Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (281kB)
[thumbnail of Printz Dorottya.pdf] PDF
Printz Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (278kB)

Absztrakt (kivonat)

A kultúra az élet szerves része, amelyet mindenki másként él meg és másként épít be az életébe. Van, aki múzeumba jár szabadidejében, van, aki fest, vagy a táncban teljesíti ki önmagát, és vannak azok, akik a színházba járást részesíti előnyben, mint kulturális tevékenység. Ennek célja a szabadidő értékes és minőségi eltöltése, illetve a kulturális ismereteinek bővítése. A színházakban különböző a látogatók, nézők összetétele, hiszen nem minden ember szeret minden műfajt. A közönség összetétele természetesen függ a színház által nyújtott előadásoktól és ezen felül a különböző program lehetőségektől is. Szakdolgozatomban a Magyar Állami Operaház látogatóinak és nézőinek az összetételét szeretném feltérképezni, melyhez elsősorban a kérdőíves kutatást választottam. Kutatásomban kitérek általánosságban arra, hogy az emberek alapvetően járnak-e színházba, milyen sűrűn teszik azt, és melyek az általuk preferált kulturális intézmények. Ezen kívül feltettem olyan kérdéseket is, amelyek a Magyar Állami Operaház előadásaira és programjaira vonatkoznak. Másik kutatási eszközként a dokumentumelemzést választottam, annak céljából, hogy megerősíthessem, vagy cáfolni tudjam a kérdőív során kapott eredményeket. Ezen felül megfogalmaztam olyan lehetőségeket, amellyel az Operaház még tovább fejleszthetné lehetőségeit abban, hogy minél több nézőt vonzzon be – főleg a fiatal korosztályból, és szerettesse meg velük az opera és balett komoly műfaját.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: edukáció, generáció, kultúra, látogatókutatás, Magyar Állami Operaház, művelődés, Opera, örökség-interpretáció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:19
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet