Termőföldtől az asztalig- avagy az étterem és a helyi termelők kapcsolata

Kiss Bianka (2024) Termőföldtől az asztalig- avagy az étterem és a helyi termelők kapcsolata. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Kiss_Bianka_Szakdolgozat_termőföldtől az asztalig.pdf] PDF
Kiss_Bianka_Szakdolgozat_termőföldtől az asztalig.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (881kB)
[thumbnail of Kiss Bianka _k.pdf] PDF
Kiss Bianka _k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (165kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő Bsc_Kiss Bianka.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő Bsc_Kiss Bianka.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (147kB)

Absztrakt (kivonat)

Kiss Bianka Termőföldtől az asztalig- avagy az étterem és a helyi termelők kapcsolata Kulcsszavak: helyi termék, helyi termelők, étterem, farm to table Absztrakt A kutatásom fő irányát az foglalja magában, hogy hogyan alakul ki és működik az együttműködés az éttermek és a helyi termelők között, különösen a helyi termékek értékesítése és felhasználása terén. A célom az volt, hogy mélyebb betekintést nyerjek abba, hogyan működik ez a kapcsolat a gyakorlatban, milyen előnyökkel és kihívásokkal jár mindkét fél számára, és milyen lehetőségek és trendek jellemzik ezt az együttműködést. A kutatásom során olyan kérdéseket vizsgáltam, mint például: Milyen módon segíti az éttermeket a helyi termékek használata az ételek elkészítésében? Milyen akadályokba ütköznek az éttermek, amikor helyi termelőkkel szeretnének együttműködni? Hogyan tudja a társadalom támogatni és elősegíteni a helyi termelőket? Ezek a kérdések segítettek abban, hogy feltárjam az együttműködés dinamikáját és annak hatásait mind a gazdaságra, mind a társadalmi szempontokra. A kutatási módszerek között két mélyinterjút és egy SWOT elemzést alkalmaztam. A mélyinterjúk lehetővé tették, hogy közvetlenül megismerjem az érintettek gondolatait és tapasztalatait, míg a SWOT elemzés segített a helyzet teljeskörű áttekintésében, beleértve az erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket és a veszélyeket is. Az eredmények alapján azt találtam, hogy bár a fenntarthatóság és a helyi termékek iránti érdeklődés egyre nő, a helyi termelőknek és az éttermeknek is számos kihívással kell szembenézniük. Az éttermek számára a jövőben a farmtól az asztalig modell nagyobb jelentőséget kaphat, de ehhez szükség lesz az ágazat és a társadalom szélesebb körű támogatására és együttműködésére.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: étterem, farm to table, fenntartható fogyasztás, helyi termelő, helyi termék
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:19
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet