Egészségturizmus: Utazás ételintoleranciával és ételallergiával (Magyarországon)

Poneszová Karin (2024) Egészségturizmus: Utazás ételintoleranciával és ételallergiával (Magyarországon). Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of MSc. SZAKDOLGOZAT - Karin Poneszová C7HAMT.pdf] PDF
MSc. SZAKDOLGOZAT - Karin Poneszová C7HAMT.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő_Karin Poneszová_RZ.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő_Karin Poneszová_RZ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (305kB)
[thumbnail of KarinPoneszova_TM_konzulensi_bírálat_NA2024jún.pdf] PDF
KarinPoneszova_TM_konzulensi_bírálat_NA2024jún.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (149kB)

Absztrakt (kivonat)

A mesterdiplomám szakdolgozati témájául az egészségturizmust választottam és azon belül pontosabban specializálódni szeretnék a szakmunkámban az egyes ételintoleranciákkal és ételallergiákkal együtt élő turisták utazási szokásaira és motivációjára. Kutatásom vizsgálati desztinációjának Magyarországot választottam ki, pontosabban kifejtve a magyar turistákat, belföldi utazásaik folyamatának kutatására. A témaválasztásomnak több alapja is volt. Elsősorban megemlíteném a jelenlegi helyzetképet. Manapság a turisták nagyrésze (főleg Európát kiemelve) egészségügyi gondokkal küzd, melynek jelentős többsége az egyes ételekre és italokra való intoleranciát és allergiát, valamint az egyéb táplálkozási rendellenességeket jelenti. Ez az egészségügyi probléma vagy egészségügyileg fennálló állapot igencsak megnehezíti a turisták utazási szokásait, valamint nagyban korlátozza a turista fogyasztási lehetőségeit, s mindemellett nagy hatással van az utazási motivációjára is. Ezzel szemben a turisztikai szolgáltatók javarészt viszont jelentős mértékben le vannak maradva a fejlesztési lehetőségeket illetően, melyek segítenének megkönnyíteni, mind a turista, mind a turisztikai szolgáltató tevékenységeinek akadálymentes megvalósulását. A következő sorokban megmagyarázom a kutatásom indokát / relevanciáját. Legfőbb indokomként megemlíteném, hogy a kutatási témaválasztásom nem véletlen, hiszen én is a kutatásban opcionálisan résztvevő célcsoportba tartozom. Bízom benne, hogy a kutatásom nemcsak saját hasznomra válik, egyetemi diplomám megszerzéséért, hanem a kutatásban résztvevő személyek is elgondolkoznak a jelenlegi helyzeten, s ezek alapján vagy megpróbálnak hozzátenni a lehetséges fejlesztésekhez, vagy csupán a saját hozzáállásuk jó irányba változik az egyes utazásaik folyamán, jobban odafigyelnek a saját egészségükre és mások egészségére, felelősségteljes turistaként.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: belföldi utazások, egészség, egészségturisztika, ételallergia, ételintolerancia, külföldiek Magyarországon, Magyarország
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:18
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet