Adorján Kinga (2024) Az emberi erőforrás gazdálkodás jövője a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Az emberi erőforrás gazdálodás jövője a vendéglátásban Szakdolgozat 2024VÉGLEGESÚJ2.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
Szakdolgozat értékelő Adorján Kinga.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (276kB) |
|
PDF
Adorján Kinga_Szakdolgozat értékelő_Szüts Ildikó.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (244kB) |
Absztrakt (kivonat)
A koronavírus világjárvány Magyarországon is drámai hatást gyakorolt a turizmusra és vendéglátásra. A szektor válságállóságának erősítése, egyúttal fenntartható fejlődésének biztosítása érdekében a szakdolgozat célja megvizsgálni, hogy mely sikertényezők vezettek az ágazat felemelkedéséhez, illetve milyen válságjelenségek járultak hozzá a szektor drasztikus romlásához. A szakdolgozat másik célja, hogy a hazai turizmus sajátosságait és gazdasági jelentőségét számba véve megvizsgálja járvány a turisztikai szektorra kifejezetten a vendéglátás területére gyakorolt hatását és annak következményeit. A a vendéglátás ágazat sérülékenységének mérséklése érdekében kiemelt figyelmet szükséges fordítani az ágazati stratégiák, a kockázatok és egyes szolgáltatástípusok újragondolására. A szakdolgozatommal az a célom, hogy bizonyítsam, hogy a válságos időszak után a vendéglátó ipari munkaerőpiac a legérzékenyebben reagáló és nehezen regenerálódó ágazat hazákban. Ugyanis az elemzésekből kiderül, hogy a vendéglátó egységek milyen utat jártak be a válság után, hogyan regenerálódtak. A dolgozatban választ szeretnék kapni arra, hogy mi volt az a pont, ahol eldöntötték a vendéglátó vállalkozások, hogy bezárnak, vagy működnek tovább, avagy mi volt az az egy dolog, amely segítette a vendéglátó vállalkozásokat életben tartani a válság után. A vendéglátás iparága hosszú ideje a társadalom egyik meghatározó gazdasági ágazataként szolgált. A vendéglátásban rejlő lehetőségek és kihívások mindig is inspirálták a szakembereket, hogy megértsék és előrejelzéseket hozzanak létre az iparág jövőjéről. A szakdolgozat célja megvizsgálni, hogy a jövőben lesz-e elegendő emberi erőforrás a vendéglátásban, és mi fogja biztosítani az iparág működését. A dolgozatban szeretném szemléltetni a hazai vendéglátói bérek alakulását, a fluktuációt, a munkaerőhiányt, valamint a kapott támogatásokat a válságok hatására. A dolgozat másodlagos célja annak elemzése, hogy a vendéglátói válságkezelés milyen hatást gyakorol a hazai vendéglátóipar foglalkoztatási adataira. A dolgozatban a vendéglátó szektor, azon belül is az éttermi ágazat munkaerőpiacát befolyásoló mikro- és makro-környezeti tényezőkre fog irányulni.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | emberi erőforrás - munkaerő, emberi erőforrás-gazdálkodás, munkaerő, vendéglátás, vendéglátóipar |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Júl. 15. 10:17 |
Utolsó módosítás: | 2024. Júl. 15. 10:17 |
Actions (login required)
Tétel nézet |