Athanasiou Athina Éva (2024) A veganizmus elterjedésének korlátai Magyarországon. Faculty of Commerce, Catering and Tourism.
PDF
Athanasiou_Athina_A_veganizmus_elterjedésének_korlátai_Magyarországon_GVN2IS.pdf Hozzáférés joga: Available at the computers of the University Download (1MB) |
|
PDF
Athanasiou_k.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (298kB) |
|
PDF
Szakdolgozat értékelő_AthanasiouAthina.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (146kB) |
Abstract
A legújabb gasztrotrendek nyomon követése ma már elengedhetetlen egy vendéglátóegység profitmaximalizálásának érdekében, és az elmúlt években Magyarországra is egyre több gasztrotrend gyűrűzött be. 2022-es adatok alapján globálisan a növényi alapú étkezés és az egészséges életmód kapta a főszerepet, melyből feltételezzük, hogy az emberiség egy tudatosabb, egészségesebb táplálkozás felé veszi útját. A tiszta növényi alapú étkezés, más néven veganizmus, minden állati eredetű nyersanyagot bojkottál, tehát minden olyan élelmiszert, mint például a húsok, halak, tejtermékek, tojások és a méz (Molnár, 2020). Ezen felül (a radikális nézeteket vallók) minden más olyan termék is kizárásra kerül, mely valamilyen módon sérti az állatok jogait vagy etikailag helytelennek minősül mindennapi használatuk, például az állatkísérletek vagy az állatok haszonállatként való tartása révén keletkezett árucikkek (bőr, bunda, kozmetikumok, tisztítószerek). A laikus fogyasztókat elrettentő példákkal, radikális hatású aktivizmussal és komoly pszichológiai ráhatással próbálják meggyőzni arról, miszerint nem elég az, hogy a fogyasztók többsége egy zsarnoki, elnyomó és kizsákmányoló rendet tart fenn, hanem minden állati eredetű élelmiszer, amit fogyasztanak (húsok, halak, tejtermékek, tojás) káros az emberi egészségre és a bolygóra nézve is.A veganizmus, mint új táplálkozási és gasztrotrend számos dogmatikus elvet állított fel, melyekhez igen nehéz alkalmazkodnia a hétköznapi fogyasztónak táplálkozási szempontból. Tisztán növényi eredetű élelmiszerekkel táplálkozni a jótékony hatások mellett jó néhány veszélyt is hordoz magában. Valamennyi, a veganizmust tárgyaló orvosi szaklap és cikk beszámol arról, hogy milyen- a szervezet számára elengedhetetlen és fontos vitaminoktól, ásványi anyagoktól fosztják meg magukat a vegán étrenden élők. Ezeknek a tényeknek a cáfolására számtalan másik cikk született, melyek laboratóriumi kutatásokat utasítanak el és orvosi szaklapokat támadnak. Szakdolgozatom kutatási kérdése így meg is született: Lehetséges-e vegánnak lenni Magyarországon, amennyiben igen, megéri-e az életmódváltás, továbbá milyen korlátokkal kell szembenézni? Lámpásom, mely végigkísér kutatásom során: a józan ész.
Institution
Budapest Business University
Kar
Faculty of Commerce, Catering and Tourism
Department
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
UNSPECIFIED
Szak
Item Type: | Thesis (UNSPECIFIED) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | egészség, élelmiszer, korlátok, táplálkozás, veganizmus |
SWORD Depositor: | Archive User |
Depositing User: | Archive User |
Date Deposited: | 2024. Jul. 15. 10:17 |
Last Modified: | 2024. Jul. 15. 10:17 |
Actions (login required)
View Item |