Petruska Réka (2024) Szállodák fenntartható fejlődése és az azt akadályozó tényezők a Danubius Hotel Helia példáján keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
SZAKDOLGOZAT.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
PetruskaRéka_Szakdolgozat értékelő Bsc_Benkhard.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (154kB) |
|
PDF
Petruska Réka BSc Konzulens Lontai-Szilágyi Zsuzsanna.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (248kB) |
Absztrakt (kivonat)
A fenntarthatóság az egyik legfontosabb kihívás napjainkban, amely az üzleti világot is egyre inkább átszövi. A szállodaipar különösen érintett ebben a kérdésben, hiszen a turizmuson belül, annak egyik vezető ágazataként jelentős környezeti, társadalmi és gazdasági hatással bír. A fenntarthatóság témaválasztását több szempontból indokoltnak tartottam. Először is, a jelen és a jövő generációk életminőségét fenyegető globális környezeti kihívásokra választ kell találnunk. Másodszor, a fenntarthatóság iránti igény és tudatosság növekszik mind a fogyasztók, mind a vállalatok körében. A fenntartható szállodaüzletág pedig kiemelt figyelmet kap a turisztikai iparban. Szakdolgozatom célja, hogy a Danubius Hotel Helia példáján keresztül bemutassa a jelenlegi fenntarthatósági gyakorlatokat, megvizsgálja a szálloda fenntartható fejlődését akadályozó tényezőket, illetve javaslatokat adjon ezek leküzdésére. Kutatásom során az alábbi kérdésekre keresem a választ: 1. Jelenleg hol tart a Danubius Hotel Helia a fenntarthatóság útján? 2. Milyen akadályok állnak a fejlődés útjában és ezekre mi lehet a megoldás? 3. Milyen mértékben tud elköteleződni egy fővárosi konferencia szálloda a fenntarthatóság iránt? A vizsgálathoz az adatgyűjtés módszerét, illetve a szakértői interjút választottam, mivel ezek egymást segítik és biztosítják a kutatási témám átfogó megértését. Kutatásomból kiderült, hogy a Helia szálloda tudatosan nem törekszik a környezetvédelmi intézkedésekre. Igaz, számos energiahatékonyságot növelő fejlesztést végrehajtottak, ezeket a költségcsökkentés motiválta. A társadalmi felelősségvállalás viszont nagyon gyengén nyilvánul meg, ezen a területen még nagyon sok kihívás vár a vezetőkre. Arra a kérdésemre, hogy milyen mértékben tud egy fővárosi szálloda elköteleződni a fenntarthatóság iránt, illetve milyen tényezők gátolják ebben arra az eredményre jutottam, hogy egy szálloda helyszíne és mérete korlátozhatja bizonyos fenntarthatósági gyakorlatok bevezetését, főképp társadalmi felelősségvállalás területén, mint például a helyi termelők vagy a helyi lakosság támogatása, azonban a környezetvédelem területén nem akadályozó tényező. Összességében, nagy szükség lenne olyan speciálisan a szállodai fenntarthatósággal foglalkozó tanácsadói cégekre, akik edukálnák és tréningelnék a szállodai vezetőket és segítséget nyújtanának mind a dolgozók, mind a vendégek felé irányuló hatékony kommunikáció kialakításában.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | CSR, energiagazdálkodás, fenntartható fejlődés, fenntarthatóság, környezetvédelem, szálloda |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Júl. 15. 10:15 |
Utolsó módosítás: | 2024. Júl. 15. 10:15 |
Actions (login required)
Tétel nézet |