Munkahelyi jóllét és munkahelyi stressz egyéni és szervezeti szinten

Máhr Evelin (2024) Munkahelyi jóllét és munkahelyi stressz egyéni és szervezeti szinten. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Máhr_Evelin_GRKELF.pdf] PDF
Szakdolgozat_Máhr_Evelin_GRKELF.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Máhr Evelin bírálat Keszei Barbara.pdf] PDF
Máhr Evelin bírálat Keszei Barbara.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (281kB)
[thumbnail of Máhr Evelin KSZ bírálat.pdf] PDF
Máhr Evelin KSZ bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (305kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a munkahelyi jóllét, illetve munkahelyi stressz vizsgálata egyéni és szervezeti szinten. Témaválasztásomat az motiválta, hogy szinte minden aktív munkaerőpiaci szereplő életében jelen van a munkahelyi jóllét és stressz valamilyen formában. Célom megvizsgálni, a munkahelyi jóllét és stressz kapcsolatát, milyen lehetőségek érhetőek el egyéni, illetve szervezeti szinten a szolgáltatásokat tekintve. Egyéni szinten kérdőív formájában keresem a válaszokat arra, hogy milyen jólléti szolgáltatások érhetőek el az embereknek, mire lenne még igényük. mennyire elégedettek munkahelyükkel, mennyire jellemző a munkahelyi stressz és mik a kiváltó okok. Szervezeti szinten bemutatásra kerül egy kisebb cég az ügyvezetővel készített interjú alapján, a cég részéről nyújtott jólléti szolgáltatásokról, lehetőségekről, valamint dolgozatom bemutatja a ma Magyarországon elérhető jólléti díjakat és pályázatokat is. A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a magasabb stressz-szint növeli a munkahely elhagyásának gondolatát, illetve több stressz tényezőt von maga után. Magyarországon még háttérbe szorul a munkahelyi jóllét, azonban több díj és pályázat is lehetőséget nyújt a vállalatoknak, hogy elkezdjék előtérbe helyezni. A választott cég ügyvezetőjével készült interjú rávilágít arra, hogy bár ezek a pályázatok a kisebb cégeknek még nem feltétlenül tudnak lehetőséget nyújtani, mégis lehetséges a munkahelyi jólléti szolgáltatások kialakítása, csak a munkavállalókat sem szabad kivonni ezekből a döntésekből.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: jólléti szolgáltatások, munka-magánélet egyensúly, munkahelyi elégedettség, munkahelyi jóllét, munkahelyi stressz, szervezetpszichológia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:13
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:13

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet