Sárközi Lili (2024) Egy kisváros turisztikai rendezvényeinek vizsgálata, a ZOFI Rendezvényszervező Kft. kiemelt helyi történelmi programján keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)
PDF
Projektmunka.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
Sárközi Lili_konzulensi bírála_SiposE.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (145kB) |
Absztrakt (kivonat)
A témaválasztás indokolt részemről, hiszen lokálpatriótaként - aki nagyon kötődik a vidékhez, őrzi és vigyáz városa értékeire -, egyértelmű volt számomra, hogy kutatásaim során a város fejlődését szem előtt tartva végzem munkámat, vizsgálva az emberi attitűdöket a rendezvények kapcsán. Fontosnak tartottam a turisztikai kereslet felmérését, a kínálat elemzését és a lehetőségek megfogalmazását javaslatok formájában. Szakmai gyakorlatom során feladataimat is egy helyi rendezvényszervező cégnél végeztem. Kíváncsi voltam arra, hogy a jelenleg megrendezésre kerülő rendezvények közül melyiket ismerik és kedvelik a megkérdezettek. Bemutattam a ZOFI Rendezvényszervező Kft. működését, valamint kiemelt történelmi fesztiváljáról („Tatai Patara 1597”) készítettem SWOT analízist. Fontosnak tartottam felmérni a rendezvény erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyforrásait. Konkurencia elemzésként összehasonlítottam az említett programot egy másik, sok szempontból hasonló, kiemelt történelmi rendezvénnyel, a Szombathelyi Savaria Karnevállal. Vizsgálódásom során felállítottam a programpalettát, valamint kíváncsi voltam az eredményességet befolyásoló tényezőkre. A továbbiakban bemutatásra kerültek a város természeti, kulturális és építészeti adottságai; nagyon fontosnak tartom a kereslettel való összehangolásukat. Ezzel is elősegítve egy új turisztikai termék létrejöttének lehetőségét. Az innováció fontosságáról, szerepéről a turisztikai termékfejlesztésben is említést tettem. Tata, mint kisváros jó példa a lassú (slow), valamint a felelős és fenntartható turizmus előtérbe kerülésére. Véleményem szerint az adottságokat figyelembe véve a gasztro-, sport- és szeniorturizmus fejlesztésében látok lehetőséget. Szerepelnek a kínálatban, de érezek réspiacot, amely kiaknázatlan lehetőségeket rejt. A gasztroturizmus sok látogatót vonz a városba, érdekes éttermek, kulturális terek, rendezvényhelyszínek, és nem utolsó sorban 2 Michelin csillagos séf várja a látogatókat. Az általam folytatott vizsgálatok során szekunder és primer kutatási módszereket is alkalmaztam. A mélyebb tartalmak megismerése érdekében a gyakorlati helyem tulajdonosával, vezetőjével, mélyinterjút készítettem, amely egy kvalitatív kutatási módszer. Érdekelődésem a motiváltság, ötletek kialakulása, működést, eredményességet befolyásoló tényezők (mikro- és makrokörnyezeti hatások), finanszírozás témakörre irányult. Szükségességét éreztem egy kvantitatív módszer alkalmazásának is - a szélesebb elérés érdekében -, ezért kérdőíves megkérdezést alkalmaztam a social media segítségével (Facebook). Úgy érzem minden kérdésemre sikerült releváns válaszokat nyernem a megkérdezettektől (218 fő). Az elemzés során külön kitértem azokra a kérdésekre, amelyekre a kapott válaszok segítségével fejlődés idézhető elő a turizmus szektorban. Érdekesnek találtam vizsgálni a demográfiai adatokat a megkérdezettek kapcsán, és fontos eredmény született a preferencia vizsgálat során. Kíváncsi voltam a hiánypótló ötletek megfogalmazására is a tatai rendezvénypalettára vonatkozóan. Végül elégedettséget mértem a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivállal kapcsolatosan. Véleményem szerint az élet minden területén fontos elem az innováció; ha nem is feltétlen teljesen új turisztikai termék születik, de szükséges a megújulás. Kisváros esetén, mint Tata, kiemelten nagy figyelmet kell fordítani a kommunikációra. Cél a lojalitás kialakítása, mert az elégedett vendég visszatér. Eredményesség szempontjából a természeti adottságok olyan mértékű kihasználására kell törekedni, hogy a tevékenységek során a fenntarthatóság elve érvényesüljön. Mivel több kutatást is végeztem, ezért sok eredmény született, melyek elemzése után levontam következtetéseimet, és megfogalmaztam javaslataimat. Utóbbiakat 6 pontban foglaltam össze, bízva a megvalósításban.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | projektmunka |
---|---|
Kulcsszavak: | kulturális adottság(ok), marketing, rendezvényszervezés, turizmus, turizmusfejlesztés |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Júl. 15. 10:11 |
Utolsó módosítás: | 2024. Júl. 15. 10:12 |
Actions (login required)
Tétel nézet |